3D printen van gebouwen

Hub Redactie
Hub Redactie
01 december 2013
2 min

3D printers zijn al zo`n tien jaar op de markt. Eerst was de resolutie van de apparaten nog niet hoog genoeg om er kwalitatief hoogwaardige producten mee te printen. De printers werden dan nog alleen gebruikt bij het uitprinten van prototypes. De laatste jaren is de rekenkracht en de resolutie echter sterk verbeterd. De printers worden bovendien groter en kunnen steeds meer materialen aan. Op dit moment wordt er in verschillende landen geëxperimenteerd met het 3D printen van gebouwen.

Snelle, goedkope gebouwen

Met name in noodsituaties, waar snel woningen en gebouwen nodig zijn, zou 3D printen een uitkomst kunnen bieden. Een woning kan in amper 24 uur geprint zijn, dat is dus een stuk sneller dan andere vormen van woningbouw.

Ook kunnen losse elementen, zoals wanden geprint worden. Deze kunnen dan naar de bouwplaats vervoerd worden, waar het gebouw snel in elkaar gezet kan worden. In Shanghai worden op die manier 10 complete huizen per 24 uur gebouwd. De printer maakt hier gebruik van beton dat uit een mix van gerecycleerd bouwmateriaal en industrieel afval bestaat. Goedkoop én duurzaam materiaal dus. Over het algemeen is het 3D printen zelf ook goedkoop, wat het dus zeer geschikt maakt om goedkope huisvesting te verzorgen. Een geprint huis in Shanghai koop je al voor zo`n 4.800 dollar.

Bouwmaterialen uit de printer zijn sterker

Nederland loopt zeker niet achter op het gebied van 3D printen. De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars ontwierp in 2013 het “Landscape House`, een modern gebouw uit één stuk dat gedeeltelijk geprint kan worden. Hij wilde toentertijd een printtechniek gebruiken waarbij zand of gemalen steen geprint wordt en vervolgens uithardt.

In Shanghai gebruiken ze een combinatie van onder andere zand, beton en glasvezel, die net als inkt direct gespoten wordt in talloze dunne lagen boven op elkaar. De lagen zitten zo stevig aan elkaar vast, dat ze niet gescheiden of vervormd kunnen worden. De geprinte materialen schijnen vijf keer harder te zijn dan doorsnee bouwmaterialen. En als de constructie meer stevigheid vraagt, kan er staal omheen geprint worden.

3D printen van leidingen en installaties

Door verschillende manieren van 3D printen wordt het eveneens mogelijk om leidingen voor bijvoorbeeld elektra, water, airconditioning en verwarming te printen. Dit is lang nog niet zo ver als het printen van bijvoorbeeld wanden. Het printen van installaties is op dit moment nog helemaal niet mogelijk.

De vraag is ook of er andere installaties ontwikkeld moeten worden voor geprinte gebouwen. Zeker als het om noodvoorzieningen gaat. Een interessante kans dus voor installatiebedrijven om hun kennis en kunde te steken in deze nieuwe techniek en zo de installaties van de toekomst te ontwikkelen.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen