17-jarige houtbewerker benoemd tot veiligheidsheld

Hub Redactie
Hub Redactie
22 juni 2020
2 min

Voor haar opleiding tot machinaal houtbewerker werkt Priscilla bij Verweij Houttechniek, waar ze ramen, deuren en kozijnen freest, zaagt en afwerkt. Haar leermeester Mario Brons heeft haar voorgedragen als veiligheidsheld: `Priscilla weet precies te vertellen hoe je de verschillende machines zó bedient dat er het minste stof vrijkomt.` Zo legt ze het hout altijd netjes langs de geleider op de frees, zodat er zo min mogelijk stof vrijkomt en checkt ze altijd of het stof ook daadwerkelijk in de afvoer verdwijnt.

Naast Priscilla worden er dit jaar in totaal nog elf veiligheidshelden benoemd. Van de werkgever die extra investeert in de nieuwste technische maatregelen tot de werknemer die er altijd op let dat zijn of haar collega`s de veiligheidsvoorschriften naleven. Werken met gevaarlijke stoffen is een van de speerpunten in het beleid van voormalig staatssecretaris Tamara van Ark: “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt.” Bovendien is veilig werken met gevaarlijke stoffen niet altijd even makkelijk, dus daar mag je volgens het ministerie best trots op zijn.

Hulp

Van Kooten begon ooit bij Verweij Houttechniek als hulp op zaterdag. Nu doet ze een opleiding om machinaal houtbewerker te worden. Sinds vorig jaar werkt ze vier dagen in de week bij het bedrijf en gaat ze één dag per week naar school. “Op de opleiding krijgen we heel veel mee qua veiligheid. We leren wat de veiligste machines zijn en hoe je die bedient,” aldus Van Kooten. “Hier op mijn werkplek bespreken mijn leermeester Mario en ik elke twee weken mijn voortgang en hebben we het ook over veilig werken. Vroeger dacht men: een schone werkplek betekent dat je niet hard genoeg werkt. Wij bewijzen dat het allebei kan.”

Aandacht voor veilig werken is hard nodig, omdat maar liefst 1 miljoen Nederlanders te maken heeft met gevaarlijke stoffen op het werk, zoals houtstof, dieselrook en chroom-6. Longarts Jos Rooijackers vertelt: “Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen, denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de lange termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.”

Bezem

Daarom zijn veiligheidshelden belangrijke rolmodellen uit de praktijk die laten zien hoe je verantwoord omgaat met gevaarlijke stoffen. De gouden tip van veiligheidsheld van Kooten? “Goed afzuigen is méér dan de aan-knop indrukken. Ik check altijd of het stof daadwerkelijk in de afvoer verdwijnt. En nooit de bezem gebruiken. Wij hebben hier overal stofzuigers staan.”

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen