De nieuwe serie zonnestroomboilers van NIBE Energietechniek worden in eerste instantie wel op zonnepanelen aangesloten, maar werken indien nodig ook op netstroom. “Hierdoor kunnen gebruikers optimaal profiteren van duurzaam opgewekte stroom, maar is het warmtapwatercomfort ook gewaarborgd wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt”, aldus Product Manager Alex Bout van NIBE. Nog een voordeel is dat de zonnestroomboiler duurzame energie terug levert aan het net, terwijl bij de thermische zonneboiler de energieopname `s zomers stopt, zodra de boiler op temperatuur is.
Meer installatiegemak
Daarnaast is de zonnestroomboiler ook makkelijker te installeren dan een thermische boiler. “Allereerst is een enkele elektrakabel simpeler weg te werken dan twee dikke geïsoleerde buizen”, aldus Bout. “Verder heeft de installateur veel opstellingsvrijheid, want de maximale afstand tussen de boiler en pv-panelen mag 100 meter bedragen. Door het ontbreken van een pomp en glycol is het onderhoud bovendien minimaal, terwijl er ook geen risico bestaat op bevriezing, oververhitting en lekkage. Montage via de meegeleverde aansluitbox met MC4-connectoren maakt het de installateur helemaal gemakkelijk.”
De zonnestroomboilers zijn te verkrijgen met een inhoud van 95, 120, 147 of – in twee varianten – 195 liter. De watertemperatuur van de zonnestroomboilers is instelbaar met twee onafhankelijk van elkaar te bedienen regelknoppen. Door de thermostaat van de pv-panelen op een hogere temperatuur in te stellen dan die van de netstroom, wordt eerst de zonnestroom volledig benut. Mochten de pv-panelen onvoldoende stroom opwekken, dan gaat de boiler over op netstroom.
Geïntegreerde elektrische naverwarming
De boilers kunnen worden aangesloten op een pakket van vier, zes of acht pv-panelen. Is een groter pakket pv-panelen gewenst, dan kunnen de extra panelen buiten de zonnestroomboiler om worden aangesloten op de omvormer. “Absoluut uniek voor boilers van dit format is dat ze – dankzij de ingebouwde spiraal – kunnen worden toegepast als zonneboiler met geïntegreerde elektrische naverwarming. Dat is bijvoorbeeld ideaal indien onvoldoende dakoppervlak beschikbaar is voor een pakket pv-panelen, maar wél voldoende voor een tot drie thermische zonnecollectoren.”