Zonnepanelen kunnen soms meer elektriciteit opwekken dan de eigen behoefte, maar het terugleveren van elektriciteit op zonnige dagen is inmiddels zo populair dat het elektriciteitsnet kan worden overvoerd. In Duitsland is het inmiddels verboden om nog stroom terug te geven en de mogelijkheid dat dit in Nederland ook gaat gebeuren is aanwezig. Ondertussen gaan de elektriciteitskosten omlaag, terwijl de gaskosten omhoog gaan.
Zonne-energie in warmte omzetten is vier à vijf keer zo efficiënt als zonne-energie in elektriciteit veranderen. Een oppervlak met zonnecollectoren kan vier keer zoveel energie opwekken dan hetzelfde oppervlak met zonnepanelen. Alleen de investering is iets duurder dan zonnepanelen, waardoor ze nog minder populair zijn.
Een systeem van vacuümbuizen in zonnecollectoren vangt daglicht en zonne-energie op, en transporteert de warmte naar een goed geïsoleerde zonneboiler, waar de warmte bewaard wordt. De zonneboiler wordt vóór de combiketel geplaatst en zorgt ervoor dat de ketel zo min mogelijk aanslaat als er warm water voor kraanwater of cv-leiding wordt gevraagd. De meeste zonneboilers kunnen 60% van de warmwaterbehoefte leveren. Een zonneboiler die ook aan de cv warmte levert, kan dat meestal voor 40%.
Nieuw systeem nog efficiënter
Het Duitse bedrijf Burg presenteerde onlangs een nieuw systeem met een 24-buizencollector, dat nog 53 procent efficiënter zou zijn dan systemen van anderen. Het zou mogelijk zijn om 70% van het warmwaterverbruik te reduceren en 50% van het verbruik voor huisverwarming. Het systeem is getest door The Solar Keymark, een onafhankelijk instituut dat in Europa zonnecollectoren test.
Burg heeft in Duitsland een marktaandeel van 20%. De fabriek ligt bij Osnabrück. Eigenaar Christopher Hölscher begon in de garage van het bedrijf van zijn opa, die rijk is geworden met zijn werelduitvinding: de vlizotrap. „Ik ben voor een gezonde en schone omgeving, maar ik weet ook dat mensen daarin pas gaan investeren als hen dat iets oplevert. Daarom wilde ik een zonnesysteem bouwen waarmee je minstens 40% op je gasrekening bespaart.”