“De mogelijkheden zijn ontelbaar”, vertelt Spee. “Flexibele zonnecelfolies en -plaatjes zijn in tal van producten te gebruiken. Wel is er nog veel onderzoek nodig. Maar het vertrouwen in deze nieuwe toepassingen zal onverminderd toenemen.”
Zonne-energie kennen we vooral van zonnepanelen op daken van woningen, kantoren, scholen en ziekenhuizen. Daarnaast wordt er ook al veelvuldig gebruik gemaakt van lampen en accu`s die werken op zonne-energie. Maar de techniek staat niet stil. Volgens Spee moeten we niet gek opkijken als zonnecellen in onze spijkerbroek binnenkort een smartphone kunnen opladen. Daarnaast wordt er inmiddels ook onderzoek gedaan naar het integreren van zonnecellen in de spoilers van auto`s en vrachtwagens.
Blaadjes die stroom opwekken
Of wat te denken van een zogenaamde `zonneboom` vol blaadjes die stroom opwekken voor tal van apparaten of om gewoon in te voeden in het net. De desbetreffende boom is van het formaat bonsai en de zonnecellen in de blaadjes worden geproduceerd met behulp van inktjettechnologie. In de bladeren zitten nerven van zilver om de opgewekte elektriciteit af te voeren. “Studies in Japan tonen aan dat zo`n boom zelfs meer stroom kan opleveren dan een traditioneel PV-paneel”, aldus Spee.
Zonnefietspad
Ook gevels en wegen zijn uiterst geschikt voor de toepassing van zonne-energiesystemen. Zo komt er in Krommenie een speciaal zonnefietspad. Terwijl fietsers over het stukje weg rijden, wekken de panelen onder het wegdek zonne-energie op. Het fietspad is van glas, maar zo geruwd dat fietsers niet uitglijden. Het zonnefietspad moet in oktober af zijn.