Het wordt weer warm en dus gaat Nederland naarstig op zoek naar de juiste airco. Airco’s bestaan in veel soorten en maten en dus zijn er een aantal belangrijke keuzes te maken. Als installateur kun je samen met je klant tot een weloverwogen en goed onderbouwd advies komen.
Soms lopen mensen in de plaatselijke bouwmarkt of bij een winkelcentrum bij toeval tegen een mobiele airco aan. Dat lijkt een ideale oplossing die je ook nog eens makkelijk in je kofferbak mee naar huis neemt en direct inschakelt. Belangrijk om te benadrukken is dat dit type airco enkele flinke beperkingen kent, ook al lijkt het een eenvoudige en goedkope oplossing.
Inzetbaarheid van de airco
Want tegenover makkelijk en goedkoop staat dat het energieverbruik van een mobiele airco erg hoog is, terwijl het koelvermogen maar beperkt is. Het ding staat ook vaak in de weg en is loeizwaar waardoor verplaatsen toch moeizamer gaat dan je in eerste instantie zou denken. Ook slingert de afvoerslang open en bloot over de vloer en moet je een raam of deur op een kier zetten die je vervolgens weer provisorisch moet afdichten. Een mobiele airco is eigenlijk alleen handig als extra koelapparaat voor een (al dan niet wisselende of nogal afgelegen) ruimte die slechts incidenteel gekoeld hoeft te worden.
Een vaste airco is bijna altijd de slimmere keuze, is veelzijdiger en biedt extra voordelen. Jouw (potentiële) klanten kennen dit aircotype vast al van de buitenunit die her en der aan gevels hangt en in tuinen staat. Dan gaat het om een splitunit waarbij een groot deel van de airco zich buiten de woning (of ander pand) bevindt. Dat zijn meteen ook de onderdelen die het meeste geluid maken. De binnenunit van deze airco kan hierdoor lekker compact blijven en maakt amper geluid. Wel moeten er leidingen getrokken worden en dus is de plaatsing ingrijpender dan bij een mobiele unit.
Eén of meerdere ruimten koelen
Daarmee is het essentieel dat klanten vooraf goed nadenken over de te koelen ruimtes. Woonkamer? Slaapkamers? Werkkamer of zolder? Dit vanwege de optimale plaatsing van een buitenunit, het aanleggen van de benodigde leidingen, maar ook omdat het natuurlijk veel efficiënter is om alles in één keer te regelen en in verband met het maximale aantal aansluitingen dat op de buitenunit past.
Is een klant overtuigd dat het om slechts één ruimte gaat, dan kan een singlesplit airco volstaan. Vraag wel goed door, want in veel gevallen kan het alsnog slimmer zijn om een multisplit airco te plaatsen, zodat er altijd nog kan worden uitgebreid en er geen desinvestering wordt gedaan.
Plaatsing van de airco
Een ander belangrijke keuze is die van het type binnenunit. Komt deze onder het plafond te hangen, hoog of laag aan de wand, of moet het worden ingebouwd in zoiets als een verlaagd plafond. Dit kan eventueel ook nog eens per ruimte verschillen. Ook de precieze plaatsing is een belangrijke keuze die je met je klant maakt. Klanten hebben behoefte aan koelte, maar willen misschien niet continu in een koude luchtstroom zitten of slapen. Laat voor zoiets als een slaapkamer de keuze vooral ook vallen op binnenunits die zo min mogelijk geluid maken. Wat betreft de buitenunit is het dan weer belangrijk om vooraf te bepalen of deze aan de gevel wordt gehangen, of in de tuin of op een plat dak wordt geplaatst.
Beperkt plek
In specifieke situaties kan er gekozen worden voor een vaste airco die je als een soort radiator tegen de wand plaatst en waarin zich alle airco-onderdelen bevinden. Dat moet dan wel de binnenzijde van een buitenmuur zijn, want de aan- en afvoerleidingen bevinden zich aan de achterzijde van het apparaat en gaan rechtstreeks naar buiten. Daardoor hoeven er buiten slechts twee roosters te worden geplaatst. Ideaal voor zoiets als een appartement waar een buitenunit niet of erg lastig is te plaatsen. Met deze airco koel je één ruimte en hij maakt meer geluid dan een splitairco.
Extra keuzes
Informeer of de airco eventueel als bijverwarming wordt ingezet zodra de temperaturen weer kelderen en in welke mate de binnenlucht door het apparaat gezuiverd moet worden. Ook extra snufjes zoals een handige afstandsbediening, slimme functies en wifi-connectiviteit voor bediening via een app zijn overwegingen.
Een heel andere keuze is die voor het soort koudemiddel. Kies zoveel mogelijk voor koudemiddelen met een extra lage GWP om de milieu-impact te minimaliseren. Besteed verder aandacht aan de energie-efficiëntieklasse, denk aan A+++ of A++.
Om welke aircotype het ook gaat, let altijd op het volume van de te koelen ruimte(s) en de (totale) hoeveelheid koelvermogen die hiervoor nodig is. Ook de mate van isolatie van een pand neem je mee in deze berekening.