Nauwkeurig en exact kunnen meten hoeveel lucht er in de operatiekamer wordt ingeblazen, waren o.s. de redenen voor het Harderwijkse ziekenhuis St. Jansdal om voor druktransmitters met flowsensoren van de Zweedse fabrikant Micatrone te kiezen. Een bijkomend voordeel is dat de transmitters standaard met een kalibratiecertificaat worden geleverd. Dit is bij de validatie van het complete systeem noodzakelijk.
Het ziekenhuis koos voor HITMA Instrumentatie als leverancier, omdat HITMA meer levert dan alleen het product. Bij de installatie heeft servicemonteur van HITMA ook ondersteuning gegeven bij het inbedrijf stellen van het systeem. Bovendien wordt het product voor St Jansdal klantspecifiek in Zweden gemaakt tegen een concurrerende prijs/kwaliteitsverhouding met korte levertijden.
Werking flowtransmitter met flowsensor
De druktransmitters in combinatie met de flowsensoren van Micatrone onderscheiden zich doordat ze het luchtvolume heel nauwkeurig meten. Dat is belangrijk, omdat in een steriele omgeving als een operatiekamer exact bekend moet zijn hoeveel kubieke meters per uur moeten worden ververst. Deze nauwkeurigheid kan alleen behaald worden door dit unieke meetprincipe. Andere fabricaten meten bijvoorbeeld op 1 punt in het kanaal en houden dus geen rekening met het stromingsprofiel of turbulentie in een luchtkanaal.
Ander meetprincipe
De flowtransmitters van Micatrone werken volgens een ander meetprincipe. In de flowsensor zijn meerdere meetpunten aangebracht volgens het stromingsprofiel in het luchtkanaal. Afhankelijk van de luchtsnelheid, grootte en uitvoering van het kanaal worden 1 of meerder MFS-flowsensoren toegepast. Wanneer er meerdere flowsensoren nodig zijn, worden deze onderling met elkaar verbonden en daarna aangesloten op een MF-PFT druktransmitter. Deze meet de luchtsnelheid. Doordat de kanaaldiameter bekend is, wordt de luchthoeveelheid berekend. De Micatrone-flowsensor creëert een 2,5 keer zo groot drukverschil als een standaard Prandl-pitotbuis. Hierdoor is de resolutie veel groter en dus nauwkeuriger.
Inregelen
De flow van de luchtaanvoer naar de OK van St. Jansdal was niet volledig laminair, een voorwaarde om nauwkeurig en exact te kunnen meten. Dit is opgelost door eerst een hittedraadmeting uit te voeren, verdeeld over 16 meetpunten met een Kimo-handmeter van het type AMI300. De waarde van de gemiddelde luchthoeveelheid die zo werd bepaald, werd bij dit werkpunt in de druktransmitter ingevoerd. De MF-PFT druktransmitter bepaalt op basis hiervan het meetbereik.
Voordelen
Behalve de zeer nauwkeurige meting en de snelle levertijden, bieden de druktransmitters met flowsensoren van Micatrone meer voordelen, waaronder de lage drukval over de flowsensor en optionele temperatuurcompensatie. Tevens zijn de flowsensoren leverbaar in RVS of epoxy-gecoat. Ook zijn de transmitters eenvoudig in te stellen en toepasbaar voor zowel ronde als rechthoekige kanalen. Verder hebben de druktransmitters twee analoge uitgangen. Handig wanneer je zowel de luchtsnelheid als luchthoeveelheid wilt meten.
Instrumentatiespecialist
Dat het St. Jansdal ziekenhuis ons wist te vinden, is niet zo vreemd. Het is een vaste klant en kent ons als specialist. Toen St. Jansdal met de vraag kwam over de luchtverversing in de OK, hebben we geadviseerd sensoren in het luchtkaal te plaatsen. Nadat er daarna met succes testen zijn uitgevoerd, hebben we de Micatrone-flowsensensoren geleverd.
In ons advies hebben we onder meer rekening gehouden met de luchtsnelheid in het kanaal die voldoende hoog moet zijn om drukverschil te creëren. Verder hebben we gekeken of de flowsensor in een recht stuk kanaal geplaatst kan worden. Minimaal is daarvoor 5 tot 7 keer de lengte van de flowsensor nodig voor de meting en 1 keer na de meting. Ook is belangrijk dat de temperatuur in het luchtkanaal stabiel is. Als dat niet zo is, kan de meting ook temperatuurgecompenseerd uitgevoerd worden.
Behalve in ziekenhuizen en cleanrooms worden de flowsensoren en flowtransmitters van Micatrone ook toegepast voor het meten van afvoergassen, voor het afzuigen van zuurkasten en het meten van de toevoerlucht naar poederdrogers.
Teun Mulder, productspecialist HITMA Instrumentatie