Bio CV vloeistof is een warmtegeleidende vloeistof die speciaal is ontwikkeld voor alle waterhoudende installaties op het gebied van verwarming en koeling. De biologisch afbreekbare vloeistof beschermt de CV-installatie, voorkomt de vorming van sludge en gaat bovendien corrosie tegen. Klinkt op het eerste gezicht positief, maar niet iedereen was meteen overtuigd. Sommige lezers bleven met vragen achter. Een aantal van deze vragen hebben wij voorgelegd aan Peter van Wees, directeur van Wees Oil en ontwikkelaar van Bio CV vloeistof.
Waaruit bestaat Bio CV vloeistof eigenlijk?
“De basis van Bio CV vloeistof is mono propyleen glycol (MPG) met daarbij een additievenpakket wat de werking van deze basis versterkt. Dit speciale additievenpakket is speciaal ontwikkeld voor de installatiebranche. De exacte ingrediënten van de Bio CV vloeistof blijven geheim. Hier zitten meerdere jaren research in.”
Na 3 jaar van uitvoerig testen is onlangs groen licht gegeven voor het gebruiken van bio CV vloeistof. Kunt u soms iets meer vertellen over die tests? Wie heeft er uiteindelijk groen licht gegeven voor het gebruik?
“In de laatste 3 á 4 jaar zijn er diverse testen met Bio CV vloeistof gedaan, en dan vooral op het gebied van corrosiebescherming, via de zogenaamde ASTM testen. Deze testen worden uitgevoerd door de verschillende leveranciers van het additievenpakket. Verder zijn er de zogenaamde stabiliteitstesten welke minimaal 1 tot 3 jaar in beslag nemen. Dat houdt in dat de vloeistof gedurende deze periode getest wordt in verschillende fasen om het behoud van de werking vast te stellen, de levensduur en eventuele bijwerkingen te traceren. Ook dit wordt verzorgd door de additievenleveranciers. Vanuit hen is er uiteindelijk ook groen licht gegeven na goedkeuring van de gewenste resultaten.”
Is deze Bio CV vloeistof ook geschikt voor gesloten bodemsystemen?
“Ja, deze Bio CV vloeistof is ook geschikt voor gesloten bodemsystemen, omdat de vloeistof niet giftig en volledig biologisch afbreekbaar is binnen de daarvoor gestelde termijn van 28 dagen.”
Is de Bio CV vloeistof ook toe te passen bij stadsverwarming?
“Ja, dat kan. Alleen zal de vloeistof wat minder lang mee gaan, omdat de aanvoer van warmte vele malen hoger is dan bij reguliere verwarming.”
Wanneer het CV-water vervangen wordt door de Bio CV vloeistof wat is dan het gevolg voor de warmteoverdracht in de radiatoren en luchtbatterijen? En hoeveel pompenergie is daar dan extra voor nodig t.o.v. normaal CV-water?
“De warmteoverdracht in de radiatoren zal in eerste instantie veranderen vanwege het spoelen van het systeem, omdat een schoner systeem meer warmte kan verwerken. De warmteoverdracht zal ook sneller worden, doordat de Bio CV vloeistof sneller op temperatuur is dan water. De hoeveelheid energie die het kost om de vloeistof rond te pompen hangt af van de viscositeit en de temperatuur. Voor de Bio CV vloeistof geldt, hoe hoger de temperatuur, des te kleiner het verschil met CV-water. De viscositeit van de Bio CV vloeistof is bijna gelijk aan dat van water, waardoor er in de praktijk weinig verschil zal zijn.”
Wat is de levensduur en prijs van Bio CV vloeistof?
“De levensduur hangt af van een aantal factoren, namelijk de hoogte van de gewenste stooktemperatuur van de vloeistof, maar over het algemeen vervangen we de vloeistof niet eerder dan dat de ketel vernieuwd wordt. De kosten van de Bio CV vloeistof zijn afhankelijk van de afname. Wel kunnen wij zeggen dat de gemiddelde ROI (return on investment red.) ligt tussen de 2 en 3 jaar.”