De organisatie komt met een campagne om jongeren bewust te maken van de lange douchebeurten. “Nederlanders douchen thuis gemiddeld vijf keer per week negen minuten”, legt de organisatie uit. Douchebeurten bij de sportclub en vakanties zijn daarbij niet opgenomen. “In Nederland is niet het waterverbruik maar het energieverbruik de grote boosdoener voor het milieu. Warm water kost hier 50 keer meer energie dan koud water.”
Hoeveel water verbruik jij met douchen?
De lange douchers gebruikers namelijk een slordige 80 liter weg en gebruiken daarbij veel energie. “In totaal veroorzaakt douchen een CO2 uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal vijf minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse huishoudens.”
Om minder water te gebruiken geeft Milieu Centraal als tip om een timer of zandloper te gebruiken. Ook douchen op muziek kan helpen. Is de muziek klaar, zet dan de douche uit. De redactie van InstallatieProfs vult aan met meer opties:
1. Waterbesparende douchekop
Zoals Milieu Centraal ook aangeeft, is bewustwording van groot belang. Dat vindt een Franse start-up ook. Zij ontwikkelde een douchekop die de gebruiker waarschuwt door middel van licht. De douchekop, die de naam Hydrao heeft gekregen, geeft de gebruiker een seintje door middel van een rood licht als er meer dan 50 liter water is gebruikt. Een gemiddelde douche gebruikt ongeveer 8,7 liter per minuut.
LEES HIER: Slimme douchekop moet consument wakker schudden
2. Besparen door verneveld water
Een douche met verneveld water zorgt volgens ontwikkelaar Nebia voor waterbesparing. Het zal niet direct zorgen voor energiebesparing, maar zorgt er wel voor dat je minder water gebruikt. “Onze H2MICRO-technologie vernevelt water in miljoenen druppeltjes en creëert daarmee tien keer meer oppervlakte dan een normale douche. Meer water komt in contact met je lichaam en je huid voelt schoon en gehydrateerd.”
LEES HIER: Douchekop met verneveld water bespaart water
3. Mobiele douche van 8 liter
Altijd een douche bij de hand hebben van maximaal acht liter. Het kan met deze mobiele douche. Hij werd ontwikkeld door een fervent surfer. De douche kan ook worden gebruikt voor andere doeleinde, maar wil je korter douchen, dan is deze douche ideaal.
LEES HIER: Altijd een douche bij de hand
4. Meer douchen met minder water
Een Japanse start-up heeft een douche ontwikkeld die voor 50 douchebeurten slechts negentien liter water gebruikt. De douche bestaat uit een plastic bak die 20 liter kan dragen, een uitklapbare nylon tent van 1,80 meter en een douchestang die een douchekop kan vasthouden. Terwijl je doucht verzamelt het afvoerputje het water en via een filter wordt het water opnieuw bruikbaar gemaakt. Een familie van drie personen kan de douche twee weken gebruiken met dezelfde 20 liter en bespaart daarmee meer dan 550 liter.
LEES HIER: 50 keer douchen met 19 liter water
5. Hergebruik je water met deze e-shower
Als je meer te besteden hebt, is ook de douche van Hamwells een optie. Deze e-shower gebruikt het water terwijl je doucht. Het water verdwijnt daardoor niet direct het puntje in. De douche filtert en zuivert het water en zorgt ervoor dat een druppel niet één keer, maar zeven keer het lichaam raakt. Hierdoor wordt 90 procent water bespaart, maar 1 liter per minuut verbruikt en toch het comfort geboden van een 12 liter douchekop.
LEES HIER: Water wordt het nieuwe goud
6. Minder waterverbruik met de upfall shower
“Het is een duurzame oplossing: meer genieten met minder water.” Zo omschrijft sanitair ondernemer Rene Betgem zijn product. Hij ontwikkelde een douche die minder water gebruikt. Bentum: “In de douchebak van de Upfall Shower zit een zichtbaar reservoir waar het water in wordt opgevangen. Vervolgens gaat het via de pomp door een filter, en wordt het omhoog getransporteerd. Onderweg desinfecteert een uv-lamp het water op microniveau, een techniek die werd afgekeken van waterzuiveringsinstallaties en zwembaden. Nu kan het water naar de douchekop, een grote regendouche van 30 centimeter. Daar stroomt het met 40 liter per minuut uit naar beneden en dat geeft een echte wellness-ervaring. Per minuut wordt er anderhalf liter water toegevoegd zodat de waterstraal schoon en op temperatuur blijft.”