Bedrijven die zich op een bijzondere manier inspannen om meer technische vakvrouwen voor hun bedrijf te werven en te behouden, zijn kanshebbers voor de Femme Tech Bedrijven Award. De Award zet bedrijven die het goed doen, op het gebied van vrouwen en techniek, in de schijnwerpers.
Alle technische bedrijven kunnen zich inschrijven en meedingen naar de Femme Tech Bedrijven Award. Bij de selectie kijkt de jury naar wat het bedrijf doet om (meer) vrouwen in dienst te nemen en om hen te interesseren voor techniek.
Drie categorieën: klein, middelgroot en groot
Er zijn awards in drie categorieën: voor bedrijven met minder dan vijftig medewerkers, voor middelgrote bedrijven tot 250 medewerkers en voor grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Bij elk deelnemend bedrijf werken in ieder geval één of meer vrouwen in een technische of leidinggevende functie.
Per categorie gelden andere criteria. Voor kleine bedrijven is het belangrijk dat de directie waarde hecht aan diversiteit en ook actie onderneemt om vrouwen en meisjes enthousiast te maken voor techniek. Bij middelgrote bedrijven ligt het accent op de werving en het behoud van vrouwen. Bij grote bedrijven wordt er gekeken of er beleidsdoelstellingen en speciale programma`s ten aanzien van diversiteit zijn.
Waarom de prijs?
De Femme Tech Bedrijven Award is een initiatief van TechniekTalent.nu om bedrijven die het goed doen op het gebied van vrouwen en techniek in de schijnwerpers te zetten. Met deze prijs willen zij bedrijven stimuleren om werk te maken van diversiteit. Dit vanuit de wetenschap dat slechts 5% van de technische werknemers binnen een bedrijf vrouw is.
Meer technische vakvrouwen heeft niet alleen positieve invloed op de prestaties van het bedrijf, maar ook voor de gehele technische sector en de Nederlandse economie. Teams die bestaan uit mannen én vrouwen komen tot creatievere oplossingen en behalen daardoor betere resultaten. Bovendien heerst in een bedrijf met een divers personeelsbestand een betere sfeer, waardoor het plezieriger is er te werken.
Selectieproces
Binnen elke categorie selecteert de jury drie tot vijf bedrijven, de genomineerden. Dit zijn de bedrijven die kwalitatief het beste presteren, wat blijkt uit de ingevulde vragenlijst en een mondelinge toelichting. De genomineerde bedrijven krijgen vervolgens de gelegenheid zich tijdens een bedrijfsbezoek te presenteren. Onderwerpen die bij het bedrijfsbezoek aan de orde komen zijn: bedrijfscultuur, regelingen rond de balans werk en privé, opleiding en ontwikkeling, rolmodellen en arbeidsomstandigheden.
Op basis van de informatie over het bedrijf kiest de vakjury een winnaar in iedere categorie. De juryvoorzitter is Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI.