Een reis naar de maan is nog steeds bijzonder, maar naar verwachting is de bestemming in de toekomst net zo `gewoon` als het een halve eeuw geleden was om naar de Seychellen of naar Tasmanië te reizen. Het zal wel bijzonder en niet alledaags blijven, maar het kan.
Een van de voorwaarden om de maan straks als reisbestemming te kunnen kiezen, is dat er bepaalde voorzieningen zijn. Uitdagingen zijn onder andere eten en drinken onder bijzondere condities, maar ook het toiletbezoek.
Maanlanding
Over vier jaar stuurt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weer een raket naar de maan. Twee astronauten – een man, en voor het eerst ook een vrouw – zullen een maanlanding maken. Er zijn ter voorbereiding op de missie allerlei activiteiten gaande om ervoor te dat de astronauten de beste uitrusting hebben, en dat ze voldoende beschut en ondersteund worden. Omdat er dringend behoefte is aan een beter ruimtetoilet, is het ontwerpen daarvan een van de onderdelen van de voorbereiding.
Er bestaan al ruimtetoiletten, onder andere in het internationale ruimtestation, maar die zijn alleen ontworpen om te kunnen functioneren bij microzwaartekracht. Dat is de toestand waarbij sprake is van gewichtsloosheid, maar het is niet zo dat er geen enkele aantrekkingskracht is. Daarom wordt in de ruimtevaartwereld niet gesproken van gewichtloosheid, maar van microzwaartekracht.
Micro- én maanzwaartekracht
Wat voor de maanlanding in 2024 nodig is, is een compact toilet dat zowel onder de invloed van microzwaartekracht als van de maanzwaartekracht werkt. Het moet een vernieuwde en verbeterde versie worden van het ruimtetoilet dat nu gangbaar is. Het ruimtetoilet 2.0 moet kleiner en efficiënter zijn, en functioneren bij zowel microzwaartekracht als maanzwaartekracht. Bij NASA houden ingenieurs zich natuurlijk bezig met het ontwerpen van zo`n toilet, maar de ruimtevaartorganisatie organiseert ook een wedstrijd: de NASA Lunar Loo Challenge. De organisatie hoopt dat de prijsvraag verfrissende ideeën oplevert waar ze zelf misschien nog nooit aan hebben gedacht
Prijzengeld
Onder de winnaars van deze NASA Lunar Loo Challenge is een totale prijzenpot van 35.000 Amerikaanse dollars te verdelen. Ruimteverkenners, ingenieurs, wetenschappers maar ook w-installateurs kunnen meedingen. NASA benadrukt zelfs het belang van de deelname van teams die niets met ruimtevaart te maken hebben. De organisatie gaat ervan uit dat dergelijke teams het probleem op een andere manier zullen benaderen, en hoopt op nieuwe inzichten en oplossingen. De drie teams met het beste ontwerp in de categorie Technisch krijgen ieder een deel van het prijzengeld.
NASA wil ook jongeren onder de 18 stimuleren om deel te nemen aan de wedstrijd, omdat zij misschien meer out-of-the-box kunnen denken. Voor de drie winnende teams in de categorie junioren is geen prijzengeld te winnen. Wel krijgen zij publieke erkenning én een nog nader te bepalen item uit het merchandise aanbod, met daarop natuurlijk het officiële NASA-logo.
Het winnende toiletontwerp wordt daadwerkelijk gefabriceerd en zal tijdens de Artemis-reis in 2024 getest worden.
Het reglement is hier te bekijken.
Ga jij de uitdaging aan? De sluitingsdatum is 17 augustus.