Welke kansen biedt de vergrijzing?

Hub Redactie
Hub Redactie
13 maart 2017
2 min

Eerst even de cijfers op een rij. Op ruim 10 miljoen inwoners telde Nederland in 1950 iets meer dan 770.000 65-plussers. Eind 2015 waren dat er meer dan 3 miljoen op een bevolking van 16,9 miljoen. In percentages uitgedrukt: de grijze druk nam volgens het CBS toe van 6,4% naar 13,4%. En deze groep blijft nog wel even toenemen. Tegen 2030 wonen er 4,2 miljoen 65-plussers in Nederland op een totaal aantal inwoners van 17,8 miljoen. Er komen dus meer dan een miljoen ouderen bij. Interessant is dat juist deze groep over vermogen beschikt. Exclusief de waarde van de woning beschikken huishoudens met minstens één lid ouder dan 65, over meer dan € 141.000 vermogen (cijfers CBS). Deze groep stelt hoge eisen aan wooncomfort en is bereid hierin te investeren. De ouderen zullen bovendien – deels gedwongen door het overheidsbeleid – langer zelfstandig in hun woning moeten blijven wonen. Dat zal in een aantal gevallen aanpassingen aan deze woning vergen. Een deel van de groep zal deze aanpassingen zelf moeten financieren. Ze hebben daar vermogen voor.

Energiezuinigheid troef

Waar liggen de kansen voor de installateur? Energiezuinige technologie is een eerste kans. Zeker de groep die net halverwege de 60 is zal hierin geïnteresseerd zijn. Want zij kunnen nog jaren profiteren van de investering in bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. Hiermee brengen ze de energiekosten van hun woning omlaag, wat zeker vergeleken met de huidige spaarboekjes veel meer rendement oplevert. Sommige onderzoekers voorspellen dat op dit vlak het accent gaat verschuiven van bezit naar gebruik. Consumenten willen bijvoorbeeld diensten gebruiken en zijn minder geïnteresseerd in de aanschaf van bijvoorbeeld een CV-ketel. De installateur zal dan zijn verdienmodel moeten gaan aanpassen.

Domotica voor méér comfort

Het tweede vakgebied waarin ze willen investeren, is domotica. De technologie om de woning slimmer te maken is er; is betaalbaarder geworden en makkelijker te bedienen. En de 65+ generatie zoekt comfort. Denk niet alleen aan beveiligingssystemen – deze doelgroep wil vaak méér gaan reizen – maar ook aan allerlei domotica toepassingen in de woning zoals het licht in alle vertrekken vanuit één punt kunnen bedienen. Of slimme sensoren voor verwarming en verlichting. Elektronische kranen die reageren op een handbeweging. Toiletten die automatisch doorspoelen en reinigen. Met deze toepassingen nemen ze alvast een aanloopje naar de toekomst, waarin ze misschien wel extra zorg nodig hebben.

Zorg en comfort gaan samen

Dat zijn de investeringen die in een latere fase volgen. Eigenlijk zijn op dit punt de mogelijkheden schier onbeperkt. Denk maar aan comfortabel sanitair afgestemd op de leeftijdsfase waarin lopen en opstaan misschien wat lastiger gaat. En de inloopdouche is niet alleen trendy, maar ook praktisch. Trapliften zijn dan misschien alleen interessant voor de 80-plussers, antibacteriële sanitaire voorzieningen zijn ook voor de jongere oudere interessant. Niet alleen hygiënisch, ook praktisch voor een generatie die het na de pensionering misschien nog wel drukker krijgt dan daarvoor. 

Tekst: Franc Coenen

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen