Waterbesparende kranen: winst voor portemonnee en milieu

Hub Redactie
Hub Redactie
15 december 2015
2 min

Natuurlijk willen we best minder water gebruiken, maar we zijn vaak ook wel gehecht aan een zeker comfort. Toch valt er met waterbesparende kranen veel te winnen: niet alleen water, maar ook aardgas, aangezien in de meeste huishoudens het water wordt verwarmd met behulp van aardgas. Hoe minder warm water we verbruiken, hoe minder gas we dus verstoken.

Wie water wil besparen, heeft een zee aan mogelijkheden. Allereerst is het handig om perlators en doorstroombegrenzers van elkaar te onderscheiden. Een perlator is een `schuimstraalmondstuk`, dat ervoor zorgt dat het water dat uit de kraan komt, gemengd is met lucht. De waterstraal lijkt hierdoor even groot, maar bevat dus minder water. De meeste kranen bevatten tegenwoordig standaard een perlator. Doorstroombegrenzers zijn niet standaard; deze beperken de hoeveelheid water die per moment door de kraan loopt. Er zijn ook perlators met doorstroombegrenzing in de handel.

Test uw debiet

Water besparen kan op verschillende plekken in een huishouden: vooral in de keuken en de badkamer is winst te behalen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om het debiet (doorvoersnelheid). Hoe lager het debiet, hoe groter de besparing.

Wanneer een consument de keuze maakt voor waterbesparende kranen is het overigens aan te raden eerst de doorvoersnelheid van de kraan zoals hij op dit moment is te testen. Dit kan door de kraan gedurende een minuut vol open te zetten, het water in een emmer op te vangen en te bepalen hoeveel liter er in de emmer zit. Dit concrete debiet kan vervolgens worden vergelijken met het debiet van de waterbespaarder die de consument op het oog heeft, zodat de klant een product aanschaft waarmee hij ook daadwerkelijk water bespaart. Een spaardouche laat officieel hooguit 6,9 liter per minuut door.

Mag het ietsje sneller?

Er zijn ook waterbesparende kranen die regelbaar zijn. Standaard staan deze op de spaarstand, maar met een eenvoudig knopje is het mogelijk om over te schakelen naar de oorspronkelijke doorvoer. Is de kraan dichtgedraaid, dan schakelt deze automatisch weer terug naar de eco-stand. Dit kan in bijvoorbeeld een keuken een goede oplossing zijn. De spaarstand is bijna altijd bruikbaar, maar om een flinke emmer water te vullen, kan het boost-knopje een uitkomst zijn.

Ook voor de douchekop is deze mogelijkheid beschikbaar. Korter douchen is uiteraard ook nog altijd een effectieve waterbespaarder. Verkort een gemiddeld huishouden de douchebeurten van acht naar vier minuten, dan kan dat volgens Milieucentraal honderd euro per jaar schelen. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen