Warmtepompboiler: energie besparen zonder warmtepomp

Kees Krick
09 oktober 2024
3 min

Voor wie nog geen warmtepomp in huis heeft gehaald en ook niet van plan is deze de komende jaren aan te schaffen, kan een warmtepompboiler een mooie manier zijn om op een energiezuinige manier tapwater te verwarmen. Wat is een warmtepompboiler, welke voordelen en nadelen zijn er en wat is het verschil met een traditionele elektrische boiler?

Een warmtepompboiler is specifiek bedoeld om tapwater mee op te warmen. Je moet een warmtepompboiler dan ook vooral zien als een groot voorraadvat dat samen met een warmtepomp in één behuizing zit. Dankzij die warmtepomp kan het tapwater op efficiënte wijze worden opgewarmd, waarbij er zo min mogelijk elektriciteit wordt verbruikt.

Energiebesparing

Dat is meteen ook het grote verschil met een traditionele, elektrische boiler. Want waar een gewone boiler het water volledig elektrisch opwarmt en wat dus best veel stroom kost, gebeurt dit bij een warmtepompboiler door warmte aan de lucht te onttrekken. Net als bij andere soorten warmtepompen is daar aanzienlijk minder stroom voor nodig. Een warmtepompboiler heeft al snel een COP van 3 of 4, afhankelijk van zaken als merk en model, omgevingstemperatuur, vochtigheidsniveau en de luchtkwaliteit. Een forse energiebesparing dus.

Gratis warm water

In combinatie met zonnepanelen is een huishouden al helemaal voordelig uit. Tijdens zonnige dagen kan het voorraadvat helemaal gratis op temperatuur worden gebracht. Al met al is een warmtepompboiler zeker niet goedkoop, maar wel vaak binnen een jaar of vijf terugverdiend.

Essentieel is dat je voor de juiste inhoud voor de waterbuffer kiest. Liever iets te groot dimensioneren dan te klein. Want anders staat een deel van het gezin mogelijk onder een koude douche en bij voorkeur warm je zoveel mogelijk overdag op vanwege de gratis zonnestroom. De inhoud van het voorraadvat hangt vooral af van het warmwaterverbruik van het specifieke huishouden.

Toepassingen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kan een goede keuze zijn als de huidige elektrische boiler aan vervanging toe is. Net als wanneer er nog helemaal geen boiler aanwezig is. Je kunt het prima als aanvulling op een cv-ketel installeren. De warmtepompboiler neemt dan het tapwater voor zijn rekening en de cv-ketel regelt de verwarming.

Daarmee is het meteen een slimme oplossing als er bijvoorbeeld (nog) geen vloerverwarming of LTV-radiatoren aanwezig is, of als de woning onvoldoende is geïsoleerd, waardoor een (hybride) warmtepomp mogelijk niet rendabel is. Met een relatief lage investering kan er zo in extra veel woonsituaties alsnog lekker bespaard worden.

Luchtaanvoer voor je warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die warmte aan de lucht onttrekt om tapwater in het interne voorraadvat te verwarmen. Dat kan met lucht uit de ruimte zelf, dus daar waar je de warmtepompboiler hebt geïnstalleerd, of via een aansluiting op een luchtkanaal van de mechanische ventilatie. Nog een optie is lucht via een extra kanaal van buiten het pand halen. Veel mogelijkheden dus voor luchtaanvoer en het hangt er maar net vanaf wat in een specifieke situatie de beste of handigste oplossing is.

Plaatsing van de warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is niet geruisloos, daarom installeer je het liever niet in een gebruiksruimte. Een stookruimte (technische ruimte), kelder, berging, of garage past beter. De installatie zelf is relatief eenvoudig. Je hebt voldoende ruimte nodig, een vorm van luchtaanvoer, een stroomaansluiting en wateraansluitingen. Op de locatie zelf kun je het beste inschatten wat de mogelijkheden zijn en dit meteen met je klant bespreken.

Let ook op bereikbaarheid en toegankelijkheid van de ruimte. Want na de initiële installatie moet je er ook later gemakkelijk bij kunnen voor het jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoud en eventuele reparaties. Een warmtepompboiler kan trouwens behoorlijk fors zijn, ook weer afhankelijk van de inhoud van het interne voorraadvat. Er is geen buitenunit nodig. De prijs van een warmtepompboiler start in de buurt van de 2000 euro (exclusief installatie) en daar gaat de ISDE-subsidie dan nog vanaf.

Vocht en warmte

Plaatsing in dezelfde ruimte als de cv-ketel, een wasmachine, of wasdroger, heeft als extra voordeel dat de warmtepompboiler de warmte die deze apparaten produceren mooi kan gebruiken. Daarnaast onttrekt een warmtepompboiler vocht aan de ruimte.

Blijf up-to-date en ontvang de Bouw en Installatie Hub nieuwsbrief

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen