Warmtepompen 850 euro goedkoper door schrappen ver­plich­ting

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
16 augustus 2024
2 min

Nu het kabinet een streep heeft getrokken door de verplichting om vanaf 2026 minstens een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de cv, gaat de prijs van warmtepompen snel naar beneden. 

Dat schrijft het AD na onderzoek. In 2023 ging Nederland nog tegen de Europese trend in, getuige het rapport van de European Heat Pump Association. Daarin krijgt ons land nog een vermelding als positief voorbeeld, omdat stabiel beleid de groei van warmtepompen stimuleerde. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië, waar veranderingen in de ondersteuning het consumentenvertrouwen hebben geschaad. Maar intussen is ook hier een nieuwe politieke wind gaan waaien en hebben partijen die tegen een verplichte warmtepomp zijn de overhand gekregen.

850 euro verschil

Door die verandering staan consumenten niet meer in de rij voor een warmtepomp. Zeker ook doordat de gasprijs relatief laag blijft. Maar vanwege dat plan van toenmalig minister Hugo de Jonge, heeft de branche flink geïnvesteerd in grote voorraden en het opleiden van vele honderden installateurs, en nu zit het met die investering in de maag. Daarom probeert de branche de warmtepomp nu aan de man te brengen met lagere prijzen. Volgens Vereniging Eigen Huis loopt het verschil met vorig jaar op tot 850 euro voor een standaard hybride warmtepomp. De terugverdientijd loopt daardoor terug naar zo’n 5 tot 6 jaar.

Innovatie in Nederland

Een andere reden dat de prijs daalt is overigens dat er ook innovatie plaatsvindt in Nederland. Zo zijn er nieuwe partijen op de markt gekomen die goedkoper zijn. AD noemt het Nederlandse Quatt, dat een warmtepomp – inclusief installatie – levert voor 3000 euro. Daarnaast is er het eveneens Nederlandse Weheat, dat vanaf september een hybride warmtepomp levert voor nog geen 700 euro, exclusief installatie. Voor beide warmtepompen geldt dat de subsidies er dan al vanaf zijn.

Wat productie betreft is die prijs wel ongeveer de bodem, denkt Marijn Filipse, directeur van Quatt. Nu valt er volgens hem vooral nog te winnen op de installatie. Daarom maakt zijn bedrijf de aansluiting zo eenvoudig mogelijk, iets waar ook Weheat op inzet.  

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen