Slechte isolatie
Vloerwarming is – laten we eerlijk zijn – vooral ontworpen om ons een comfortabel gevoel te geven. De combinatie: groter stralingsoppervlak met een lagere huistemperatuur, geeft vooral aangename warmte aan onze voeten. Die ervaring wordt relatief prettiger als de woning slecht is geïsoleerd. Als muren koud zijn en kille buitenlucht dwars door het (enkel) glas heen komt, gaat de vloerverwarming harder werken. Dertig jaar geleden stond de vloerverwarming als gevolg hiervan gemiddeld op 25°. Dit ervoeren we nadrukkelijk; aan onze energierekening, maar ook aan onze voeten. Om die reden associëren mensen vloerverwarming nog steeds met comfortabel en behaaglijk.
Hogere energierekening
Echter, we leven nu in een andere tijd. Tegenwoordig zijn onze woningen buitengewoon goed geïsoleerd. En daardoor is deze comfortabele ervaring voor de meeste mensen nauwelijks waarneembaar. De reden? In plaats van 25°, blijft de vloerverwarming in een gemiddeld geïsoleerde woning nu op 22° steken, zelfs als het buiten rond het vriespunt is. En dit verschil met de rest van de woning (meestal 20°), voel je nauwelijks meer, zelfs niet aan je voeten. Het gevolg is dat steeds meer installateurs meldingen krijgen over een “kapotte” vloerverwarming, die – eenmaal ter plekke – helemaal niet defect blijkt te zijn. Maar omdat bewoners bewust kiezen voor vloerverwarming – en dus voor waarneembaar comfort – zijn ze zwaar teleurgesteld als ze dit in de praktijk, in hun nieuwbouwhuis, niet ervaren. Ik ken bewoners die dan de temperatuur van de vloerverwarming hoger zetten. De vraag is echter of dit tot meer comfort leidt? Het zorgt in ieder geval voor een hogere energierekening….
Alternatieven voor comfort
Maar wat dan, hoor ik u vragen? Mijn advies is simpel: als uw bewoners behoefte hebben aan het ervaren van merkbare warmte, kies dan voor wandverwarming of radiatoren. Dat geeft nog steeds een comfortabel gevoel. Of kies voor vloerbedekking of een houten vloer. Weet dat een houtenvloer zonder vloerverwarming prettiger aanvoelt dan een stenenvloer, waarbij de vloerverwarming uit-, of laag staat. Voorkom desillusie, wees eerlijk. Dat geeft ook een heerlijk comfortabel gevoel. En niet alleen aan de voetjes!