Wanneer is `nieuw` daadwerkelijk nieuw?

Hub Redactie
Hub Redactie
31 augustus 2015
2 min

Toch is er ruimte voor discussie, want hoe nieuw is `nieuw` eigenlijk?

Is iets nieuw te noemen dat heel erg lang geleden al bekend was, vervolgens weer vergeten werd, maar nu weer opnieuw `bedacht` is? De klapschaats stamt bijvoorbeeld uit het eind van de negentiende eeuw [1894 DE78733], maar werd een eeuw later herontdekt!

En hoe zit het met nooit in de praktijk gebrachte ideeën? Een haarwasmachine is al bekend sinds het eind van de negentiende eeuw [1887 DE43398], maar is, voor zover ik weet, nooit in praktijk gebracht. Ook het bergen van scheepswrakken met pingpongballen werd al vereeuwigd in een Donald Duck uit 1949, maar is nooit gerealiseerd.

Is iets dat in onbekende en wereldvreemde streken sinds jaar en dag door de oerbewoners wordt gebruikt, maar waarvan de Westerse samenleving geen flauw benul heeft, nieuw te noemen? Inheemse medicijnen zijn daar een goed voorbeeld van.

Een andere vraag die je kunt stellen, is de volgende: Voor wie moet iets nieuw zijn? En waar?

Is iets nieuw als ik het zelf toevallig niet ken, maar blijkbaar wel in eigen land te vinden is, in bijvoorbeeld een heel ander vakgebied? Rolkorven aan het uiteinde van zuigbuizen zorgden ervoor dat bij het leegzuigen van graanschepen, de dekzeilen (scheiding tussen de diverse graansoorten) niet kapot gingen [bijv. 1984 NL8203987]. Wat als we zoiets gaan gebruiken bij baggerzuigers, ter voorkoming van bijvoorbeeld steenslag… Is het dan iets nieuws?

Hoe zit het met producten die je alleen in andere landen kunt kopen, maar niet hier? Of alleen via internet? Kan dat de Nederlandse markt op als een `nieuw` product?

Kortom, niet alles is zo gemakkelijk als het lijkt. En niet alles is zo nieuw als het lijkt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen