“De nano-perforaties in het houtfineer zijn dermate klein dat ze op geringe afstand al niet meer waarneembaar zijn met het blote oog, in tegenstelling tot normale, zichtbare perforaties die een grotere diameter hebben, meestal zo`n 5 tot 10 mm,” licht Chris Wielenga, business manager wood bij Hunter Douglas, toe. Tegelijk zijn de panelen meer geluidsabsorberend dan panelen met andere typen perforaties. “De nano-geperforeerde panelen hebben een geteste geluidsabsorptie tot αw: 0,95 en NRC: 0,90. Standaardperforaties komen over het algemeen uit op αw: 0,75 respectievelijk NRC: 0,75.” Met de nano-geperforeerde panelen beantwoordt Hunter Douglas de groeiende vraag van architecten naar akoestische en esthetische wand- en plafondoplossingen. “We zien toenemende interesse voor geperforeerde panelen vanwege hun goede akoestische prestaties. Hoewel de perforaties klein zijn, zijn normale cirkel- of sleufperforaties (5 tot 10 mm) op grotere afstand nog goed zichtbaar. Met de nano-perforaties bieden we een bijna onzichtbaar alternatief, wat door veel architecten zeer gewaardeerd wordt.” Architecten hebben ruime keuze ten aanzien van het soort houtfineer, afmetingen, afwerking en uitvoering van de wand- en plafondpanelen. “Dat geeft hen grote ontwerpvrijheid.” Daarbij zijn de nano-geperforeerde panelen duurzaam, veilig en eenvoudig te installeren en onderhouden.
Stanstechniek
De akoestische panelen met nano-perforatie bestaan uit een samenstelling van brandvertragend MDF (16 mm), een zwart akoestisch vlies en een toplaag van houtfineer (0,5 mm) aan weerszijden. In de toplaag worden microscopische perforaties gestanst met een diameter van 0,5 mm. Het MDF krijgt grotere perforaties (Ø 10 mm). Wielenga: “De toplaag lijkt door de microscopische perforaties ongeperforeerd en dekt de grotere perforaties in het MDF als het ware af. Dit biedt de mogelijkheid om de perforaties in het MDF groter te maken en zo vergroten we het geluidsabsorberende vermogen.” De stanstechniek, die afwijkt van de gangbare perforatietechnieken, leidt tot een betere kwaliteit van de perforaties. “Doorgaans wordt geperforeerd door met naalden te prikken, maar hierdoor duw je het hout enkel opzij en plooit daarna weer terug, wat ten koste gaat van de absorptie. Door te stansen duw je het hout er helemaal uit.”
Ontwerpvrijheid
Het assortiment panelen biedt architecten een grote mate van ontwerpvrijheid. Ten eerste heeft de architect de keuze uit meer dan 40 fineersoorten die hij zelf kan selecteren. “Dat is uniek vergeleken met concurrenten. Bovendien kopen wij zelf fineerboeken in en bundelen die tot grote vellen, waardoor we architecten de kwaliteit en uitstraling mee kunnen laten bepalen. Denk aan de grootte van de vlam en mate van noesten,” aldus Wielenga. “De meeste aanbieders kopen voorgefineerde platen in waardoor die mogelijkheid ontbreekt.” Wand- en plafondpanelen zijn ook beschikbaar in diverse standaardafmetingen (600 x 600 mm, 1200 x 600 mm, 1800 mm x 600, met een maximum voor wandpanelen van 2780 mm lengte) en zijn op aanvraag op maat te verkrijgen. Hunter Douglas biedt verder de keuze uit diverse afwerkingen, waarbij naast een standaard UV-lak kan worden gekozen uit 2 verschillende glansgraden en pigmentlak (bv. white wash). Ten slotte is het mogelijk om, afhankelijk van zichtbaarheid van de voeg, diverse uitvoeringen te selecteren: verdekt, semi-verdekt of open voeg.
Brandveilig
De nano-geperforeerde panelen zijn brandveilig (B-s2, d0 volgens EN 13501-1) en duurzaam. Voor de productie van het edelfineer wordt het beste deel van de stam spaarzaam gebruikt. Na gebruik (doorgaans einde levensduur van een gebouw) kunnen de panelen worden gerecycled en gebruikt worden als grondstof voor nieuwe panelen.
Plafondpanelen worden gemonteerd in een T-24 grid, wandpanelen worden met speciale clips bevestigd op een regelwerk. Na installatie bieden alle systemen volledige toegang tot het plenum, doordat alle panelen individueel uitneembaar zijn.