Met een warmtepomp verwarm je op een duurzamere manier je huis (hybride en all-electric) en het apparaat verzorgt daarnaast het warme tapwater (all-electric). Natuurlijk kan het altijd beter, handiger, slimmer, of efficiënter en de ontwikkelingen staan dan ook niet stil. Dit zijn vijf innovaties die warmtepompen extra aantrekkelijk maken.
1 Efficiënter koelen
Bij koelen via een radiator kan condens ontstaan. De Quatt Chill die in de lente van dit jaar moet uitkomen heeft hier geen enkele last van. Deze Quatt Chill sluit je met een QuickConnector aan op een willekeurige radiator. Daarna werkt het even krachtig als een gewone airco aldus Quatt. In elke te koelen ruimte plaats je een Quatt Chill en naast koelen kun je er een ruimte ook mee verwarmen. Dankzij de eenvoudige aansluiting is geen extra leidingwerk of nieuwe radiator nodig.
De aan de omgeving onttrokken warmte wordt via de bestaande verwarmingsleiding naar buiten afgevoerd als een hybride warmtepomp aanwezig is, of opgeslagen in een HeatBattery als het om een all-electric warmtepomp gaat. De Quatt Chill komt beschikbaar in vijf kleurtinten waaronder Cool Back en Soft Sand. Er kan tot 40 m2 mee worden gekoeld. Meerdere Quatt Chills in één ruimte is mogelijk, meerdere aansluiten op één en dezelfde radiator kan niet.
2 Dubbele warmtebron
Ventilatiewarmtepompen halen warmte uit ventilatieretourlucht. Het probleem daarmee is alleen dat er vaak niet genoeg van die retourlucht beschikbaar is. De BEN Dual-AIR van Inventum kan naast warmte uit afgevoerde ventilatielucht hergebruiken ook warmte aan de buitenlucht onttrekken, of beide bronnen tegelijk benutten voor een extra hoog vermogen (modulerend van 1 tot 5 kW). Daardoor word je niet langer beperkt door de hoeveelheid ventilatielucht in bijvoorbeeld een woning. Deze stille warmtepomp gebruikt het natuurlijke koudemiddel propaan, heeft geen buitenunit en is ook geschikt voor grote(re) of minder goed geïsoleerde woningen.
Zowel een hybride als all-electric uitvoering is mogelijk. Bij dit laatste is het een all-in-one warmtepomp voor verwarmen, koelen, ventileren en tapwaterproductie. In de all-electric uitvoering zijn twee 16A aansluitingen of een 3-fase stroomaansluiting nodig. Dankzij een elektrisch verwarmingselement die als back-up fungeert kan de warmtepomp dan zelfs maximaal 11 kW aan vermogen leveren. In het derde kwartaal van dit jaar moet de BEN Dual-AIR beschikbaar zijn.
3 Extra warm
Veel warmtepompen leveren verwarmingswater van ongeveer veertig graden, waardoor bijvoorbeeld speciale LTV-radiatoren nodig zijn. Met een radiator die op dit moment wordt ontwikkeld door Rator kan dan alsnog heel veel extra warmte uit dit lauwwarme verwarmingswater gehaald worden. Hoe? Deze convectieradiator heeft een ingebouwde statische warmtepomp die het mogelijk maakt om veel extra warmte aan het cv-water te onttrekken. Daardoor is een ruimte veel sneller op temperatuur te brengen. Het maakt het daarnaast mogelijk om een kleinere warmtepomp te installeren.
Ook koelen is mogelijk met deze LTV-radiator, die beschikbaar komt in meerdere standaard formaten en daardoor eenvoudig te installeren is door elke erkende installateur. Verwarmingswater stroomt door het achterste deel van de radiator, waarbij de warmte via een warmtewisselaar wordt overgedragen aan het voorste deel en zich daar in de radiator ophoopt, in plaats van alsmaar door het verwarmingssysteem rondgepomp te worden. Er zijn geen bewegende delen, dus de radiator is lekker stil en slijt niet.
4 Gevelwarmte
Door de gevel van een pand van een metalen gevelbekleding met daarin een buizenstelsel te voorzien, ontstaat een enorm oppervlak waarmee heel veel warmte gewonnen kan worden. Door de vloeistof binnenin deze buizen te laten opwarmen door de zon, of bij gebrek aan zonlicht warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Het volledige geveloppervlak kan gebruikt worden en dat mag ook nog eens elke vorm hebben. Een buitenunit of beter gezegd bodembron (want water/water-warmtepomp) is bij deze oplossing niet nodig.
Het kan ook nog eens toegepast worden bij veel verschillende gebouwtypen, zoals appartementen, sportcomplexen, kantoren, bedrijfspanden en flats. Het opgewarmde water kan door een reguliere warmtepompen en dus ook afgiftesystemen gebruikt worden. Dankzij een speciale coating, ontwikkeld door AkzoNobel en TNO, wordt ook energie uit het voor ons onzichtbare deel van het zonlicht benut en zijn allerlei verfkleuren mogelijk zonder dat het absorptievermogen eronder lijdt. Ook koelen kan met deze zonactieve gevel.
5 Warmte uit waterstof
Waar reguliere warmtepompen elektriciteit verbruiken, draait die van Cooll op pure waterstof. Het gaat om een echte warmtepomp, geen cv-ketel waarbij aardgas simpelweg is vervangen door waterstof. Het doel is om in de toekomst volledig over te stappen op groene waterstof (gewonnen uit hernieuwbare bronnen) of een ander groen gas via het bestaande leidingnetwerk. Tot die tijd kan de warmtepomp prima op grijze waterstof draaien (gewonnen uit fossiele brandstoffen) en zelfs met het huidige aardgas overweg.
Via de verbranding van waterstof wordt een compressor aangedreven. Een brandstofcompressor dus, in plaats van een elektrische compressor. Dit wordt aangeduid met TDHP, wat staat voor Thermally driven heatpump. Deze warmtepomp haalt warmte uit de gasverbranding zelf en uit de buitenlucht voor een extra hoog rendement. Een buitenunit is niet nodig, een inlaat voor de buitenlucht volstaat. Bewegende delen zijn er niet, wat de warmtepomp lekker stil maakt. Behalve de verwarming wordt ook het tapwater verzorgd.