Verwijderen gasaansluiting wordt gratis

Hub Redactie
Hub Redactie
18 december 2023
2 min

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft met de netbeheerders afspraken gemaakt over een aangepaste werkwijze voor het verwijderen van een gasaansluiting voor kleinverbruikklanten. huishoudens die van het gas af gaan hoeven daar niet meer voor te betalen.

EZK, ACM en de Netbeheerders vinden dat het voor consumenten eenvoudig mogelijk moet zijn om hun woning aardgasvrij te maken. Daarbij is het niet de bedoeling dat de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting een barrière zijn voor de consument die van het gas af wil, bijvoorbeeld omdat ze van een gasgestookte CV-ketel zijn overgestapt op een warmtepomp. In het kader van de veiligheid is het namelijk van belang dat ongebruikte leidingen verwijderd worden. Daarom heeft de ACM met de netbeheerders de werkwijze voor het verwijderen van gasaansluitingen aangepast. 

Afmelden via mijnaansluiting.nl

Huishoudens en andere kleinverbruikers die hun huis aardgas vrij maken kunnen vanaf 1 februari 2024 via mijnaansluiting.nl aan hun netbeheerder melden vanaf welke datum zij hun aansluiting niet meer gebruiken. De netbeheerder zorgt er vervolgens voor dat de niet meer in gebruik zijnde aansluiting uiteindelijk veilig verwijderd wordt.  Klanten die ‘van het gas af gaan’ zeggen ook hun leveringscontract per diezelfde datum op. Dit betekent dat zij vanaf het moment dat zij geen gas meer verbruiken geen maandelijkse kosten meer maken voor hun gasaansluiting. De netbeheerder plant vervolgens zelf de werkzaamheden die gemoeid zijn met het verwijderen van de gasaansluiting. Het verwijderen van de gasaansluiting is in dat geval kosteloos voor de consument.

Moet de gasaansluiting op verzoek van de consument op een ander moment worden verwijderd, dan moet hij of zij wél de gemaakte kosten betalen. Beide afspraken gelden voor aanvragen vanaf 1 februari 2024. 

Ongebruikte leidingen

Het weghalen van niet gebruikte gasleidingen is een veiligheidseis die is ingevoerd op advies van de veiligheidstoezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen. Wanneer ongebruikte gasaansluitingen langer blijven liggen, is het risico op schade bij graafwerkzaamheden groter. Lekkages die daardoor kunnen ontstaan zijn niet alleen gevaarlijk voor de aangeslotene, maar ook voor omwonenden. Gasaansluitingen zijn onderdeel van het gasnet en netbeheerders hebben de wettelijke taak om te zorgen voor veilige gasnetten. De kosten die netbeheerders daarbij maken worden uit de transporttarieven betaald, net als alle andere kosten voor het beheer van het gasnet.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen