Sinds enkele jaren kampen veel gemeenten met wateroverlast wanneer het fors heeft geregend in Nederland, laat Stichting Rioned weten. In totaal ging het in 2015 om bijna 10.000 overlast klachten. Vooral heftige regenbuien waar in korte tijd veel water valt, plegen een behoorlijke aanslag op de riolering. In sommige gevallen kan de hoeveelheid oplopen tot 50 millimeter per uur. De meeste rioleringen zijn ingesteld op maximaal 30 millimeter per uur. Stichting Rioned, die al het stedelijk waterbeheer en riolering in ons land beheert, ziet zodoende een oplossing in het wateropslag door particulieren.
Nieuwe wetgeving watertaken
Sinds de nieuwe wet gemeentelijke watertaken van kracht ging in 2009, hebben gemeenten de mogelijkheid om het bergen van regenwater verplicht te stellen aan particulieren. Sinds 2015 hebben inmiddels veertig gemeenten dat ook daadwerkelijk verplicht gesteld.
Wateroverlast door klimaat
Het waterprobleem komt door klimaatverandering en doordat veel tuinen worden betegeld. Door de tegels kan de grond het water niet opnemen waardoor de riolering zwaarder wordt belast. In sommige gemeente wordt daarom een `tegeltaks` overwogen om te voorkomen dat tuinen volledig worden bestraat. Bewoners worden op dat moment extra belast wanneer zijn hun tuin willen bestraten.
Advies over waterberging
Stichting Rioned geeft het advies om bij de aanleg van tuinen rekening te houden met overvloedig water. Dit water moet worden opgevangen en kan worden hergebruikt voor het gebruik in huis. Denk hierbij aan het doorspoelen van de wc of het sproeien van de tuin tijdens drogere tijden. Een andere oplossing van het beheren van water is volgens Rioned het verlagen van het gazon of het aanleggen van een grindbed waarin het water kan afzakken. In Duitsland en België is het opvangen van regenwater in een buffervat al normaal en Nederland zou moeten volgen.
In de komende tijd zal de nieuwe regelgeving zorgen voor meer werk voor de installateur.