Veel aandacht voor scholing en werkgelegenheid tijdens VSK 2022

Hub Redactie
Hub Redactie
28 april 2022
4 min

ROVC presenteert leerlijn klimaattechniek op VSK

Tijdens VSK zal ROVC haar nieuwe leerlijn voor niveau 2 en 3 op het gebied van klimaattechniek presenteren. ROVC ontwikkelde deze leerlijn samen met een aantal brancheverenigingen, omdat iets dergelijks in het huidige onderwijsaanbod ontbrak. Het op 15 september te openen Vakcentrum Binnenklimaattechniek zal de complete leerlijn verzorgen.

Gezien het tekort aan personeel en de schreeuw om zij-instromers zal dat in een grote behoefte voorzien. Zeker omdat vanaf maart 2023 alle kantoorpanden minimaal label C moeten hebben. Dat betekent een grote vraag naar de bouw, de installatie en de inbedrijfstelling van luchtbehandelingskasten. Al die disciplines vereisen de nodige kennis en vaardigheden. De modules hebben als doel om zij-instromers snel inzetbaar te maken. `En met snel bedoelen we soms al na een paar dagen`, zegt Nico van Leeuwen, business developer bij ROVC. `Wij zijn een tegenhanger van de bol/bbl-opleidingen die drie jaar duren. Maar de branche heeft NU mensen nodig en wij vormen met onze aanpak de eerste schil.`

Door korte en gerichte trainingen in het Vakcentrum Binnenklimaattechniek, wil ROVC zij-instromers snel inzetbaar maken maar ook mensen die al werken in de installatietechniek kunnen bijscholen op nieuwe technieken. De meeste modules duren kort, en zijn steeds toegespitst op een klein deel van een proces. Stapsgewijs doorloopt een deelnemer een complete leerlijn, met aan de ene kant vakkennis op het gebied van klimaattechniek en luchtbehandeling, maar anderzijds ook basiskennis op het gebied van elektrotechniek, meet- en regeltechniek en hydraulische regelingen. De aanpak is praktijk- en resultaatgericht. En is een serie modules afgerond, dan worden de inspanningen beloond met een diploma.

ROVC startte ruim 50 jaar geleden als Regionaal Opleidings- en Vormingscentrum, maar werd al snel een landelijk technisch opleidingsinstituut. De naam ROVC bleef, en is bekend bij (bijna) iedereen die in de wereld van de techniek werkzaam is of ambities in die richting heeft. Jaarlijks doorlopen zo`n 17.000 mensen een praktijkgerichte bij ROVC. Dat aantal zal door de uitbreiding met de leerlijn klimaattechniek voor niveau 2 en 3 ongetwijfeld nog hoger worden.

TechniekOpleiding.nl presenteert zich op VSK

Vanuit het ROVC is zo`n anderhalf jaar geleden het initiatief TechniekOpleiding.nl gestart. Er is hard aan het portaal gewerkt, en na de zomer zal het operationeel zijn. Op de VSK wordt het portaal TechniekOpleiding.nl alvast aangekondigd en gedemonstreerd.

Het portaal komt dus voort uit het ROVC, maar is een apart onderdeel. Herbert Veneberg, werkzaam bij ROVC en initiatiefnemer van TechniekOpleiding.nl, legt uit: `Veel mensen willen wel `iets` in de techniek omdat het een belangrijke sector met toekomstmogelijkheden- en kansen is, maar zien door de bomen het bos niet meer. Wij willen het gemakkelijker maken om te kiezen, en om uiteindelijk met een opleiding, training, module etc. te starten.`

TechniekOpleiding.nl is een tool om zij-instromers wegwijs te maken in het aanbod van opleidingen in de techniek, maar ook van de verschillende subsidiemogelijkheden die er zijn.

Zo is er speciaal voor het nieuwe STAP-budget vanuit de overheid een introductietraining in de techniek ontwikkeld waarbij je kennis maakt met de wereld van techniek en ervaart welk vakgebied het beste bij je past.

Een ander deel van TechniekOpleiding.nl bestaat uit een openbaar zoek&boek- platform, waarop zo`n 95% van alle aanbieders van techniekopleidingen in Nederland aangesloten is. Een belangrijk onderdeel is het learning management systeem (LMS), dat dankzij de toegekende subsidie MKB Idee ontwikkeld kon worden. Veneberg: `Daar zijn we nog druk mee, medio september leveren we dat op. Met het learning management systeem ontzorgen we technische bedrijven op het gebied van leren en ontwikkelen. Want leren en ontwikkelen gaat altijd door, zeker in de techniek. Bedrijven hebben daar vaak vragen over: welke werknemer stuur ik naar welke opleiding? Welk aanbod is er? We maken het werkgevers en werknemers gemakkelijk, zodat de focus op leren en ontwikkelen komt te liggen, en niet op uitzoeken en organiseren.`

Met het LMS kan van iedere individuele werknemer binnen een bedrijf het functieprofiel in kaart worden gebracht, waarin opleiding, ervaring en benodigde competenties voor het uitvoeren van de functie zijn vastgesteld. Met behulp van die informatie en allerlei metadata wordt vervolgens ook duidelijk waar de `gap` is: zowel qua benodigde competenties voor de huidige functie als voor de benodigde competenties voor de eventueel geambieerde functie. Dat levert uiteindelijk een leerpad op, met een aanbod van leerproducten daarbij. Dat kan bestaan uit een opleiding of een bijscholing van iedere gewenste opleider, maar ook de suggestie om een paar dagen mee te lopen met een professional. De werkgever kan het leerpad gebruiken om op een laagdrempelige manier het leren en ontwikkelen binnen de organisatie te regelen. Voor de werknemer is de app beschikbaar via de Google en Apple play store. Zo kan hij/zij heel gemakkelijk zien welke route hij/zij kan afleggen om verder te komen.

Veneberg: `Op de VSK kunnen bezoekers een sneak preview van de applicatie krijgen. We hopen veel werkgevers, innovatiemanagers, DGA`s en HR-medewerkers in onze stand te ontmoeten.`

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen