Van Wijnen verder met HAL als nieuwe eigenaar

Hub Redactie
Hub Redactie
08 juni 2020
3 min

HAL Investments B.V. (“HAL”) heeft een overeenkomst getekend om, gezamenlijk met management van Van Wijnen, alle aandelen over te nemen van de huidige eigenaren. Dat zijn grootaandeelhouder en grondlegger van het huidige bedrijf Klaas de Leeuw (57%) en Rabobank, dat sinds 2014 voor 43% aandeelhouder is. De afronding van de transactie is nog onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, inclusief goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en afronding van de procedures uit hoofde van de Wet op de Ondernemingsraden.

Topman bij Van Wijnen Wino de Jong treedt per 1 augustus 2020 af. Zijn positie van CEO wordt door Peter Hutten overgenomen, voorheen COO bij Van Wijnen. Kees Wielaart blijft aan als CFO. De Raad van bestuur zal aangevuld worden met een nog te werven derde persoon, zodat er een evenwichtige verdeling van de totale portefeuille ontstaat.

Verheugd over het resultaat

De huidige aandeelhouders hebben samen met Wino de Jong enige maanden geleden de aanzet gegeven tot genoemde verkoop. Er was veel belangstelling van partijen in Van Wijnen. De aandeelhouders zijn verheugd over dit resultaat. Waarbij de unieke organisatiestructuur van Van Wijnen, in combinatie met de landelijke dekking en schaal, gewaarborgd blijven met deze overname. HAL is blij dat Van Wijnen deel gaat uitmaken van haar portefeuille. HAL heeft reeds investeringen in bedrijven zoals Boskalis, Vopak, SBM Offshore, GrandVision, Coolblue, Broadview (het moederbedrijf van onder andere Trespa, Arpa en Formica) en Timber and Buildings Supplies Holland (het moederbedrijf van Jongeneel en PontMeyer). Met Van Wijnen heeft HAL een gezond en toekomstbestendig bedrijf overgenomen met fors groeipotentieel, een uitstekende visie op duurzaam, circulair bouwen en met aantoonbare resultaten op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid.

Oer-Hollands

Van Wijnen is een oer-Nederlands bouwconcern actief in gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, woningbouw, renovatie en transformatie en vastgoedbeheer. Het concern is vertegenwoordigd in meerdere domeinen, waaronder (sociale) woningbouw, utiliteit/kantoren, de zorg, het onderwijs en recreatie. Het bedrijf telt momenteel meer dan 1.800 medewerkers, en is werkzaam vanuit 24 vestigingen verspreid over het hele land. Het hoofdkantoor is gevestigd in Baarn. Met een omzet van € 962 miljoen in 2019 staat Van Wijnen op plaats 9 in de Cobouw50, de ranglijst van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland.

Van Wijnen kent een lang en rijk bouwverleden. Hoewel de oprichting van `De Timmerwinkel` van Paulus Adrianus van Wijnen in 1907 in Dordrecht als het officiële startmoment van Van Wijnen geldt, liggen de wortels van de onderneming regionaal op 24 plekken in het land. Dat komt doordat verschillende bedrijven in de loop der jaren onder de vlag van Van Wijnen zijn samengekomen.

Digitalisering

Wino de Jong is sinds eind 2018 directievoorzitter bij Van Wijnen. Hij kondigde vorig jaar aan dat Van Wijnen flink gaat investeren in een digitale platform en fabrieken. “Digitalisering krijgt in ons bouwproces een steeds grotere rol bij het tot stand komen van nieuwbouwwoningen. Om dit groots te kunnen aanpakken past de nieuwe aandeelhouder HAL die onze visie deelt.”

Betaalbaarheid

Van Wijnen wil dat wonen betaalbaar blijft voor alle Nederlanders en legt zich daarom substantieel toe op een vergaand gedigitaliseerde en gerobotiseerde maakindustrie. Het gaat in het bijzonder om woningen voor bewoners in het sociale en middeldure huur- en koopsegment met als doel om deze goedkoper en sneller te produceren zonder in te leveren op wooncomfort. Hiermee maakt Van Wijnen een heldere keuze voor focus op een bouwproces nieuwe stijl. Met de investeringen en ervaringen in de geindustrialiseerde woningbouw worden ook soortgelijke stappen in de domeinen zorgen, werken, leren en recreëren gezet.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen