Het waterverbruik in veel westerse landen is hoog en de douche heeft daar met zo`n 40% een groot aandeel in. Korter douchen is beter voor het milieu en dat weten we, maar toch, het is zo lekker onder de warme straal. Uitzetten wordt uitstellen, en voor je het weet is er een kwartier om. Betgem wilde niet uitgaan van korter douchen maar bedacht een andere insteek. Minder water gebruiken door het deels te hergebruiken. Je staat dus niet steeds onder hetzelfde water!
Pompen en desinfecteren
De werking van de douche is simpel. De techniek zit in de douchebak en in een zuil. Door middel van een pomp wordt het water in de douche rondgepompt. Daardoor is een enorme waterbesparing mogelijk, van tien liter per minuut naar maar één. Betgem legt uit: “In de douchebak van de Upfall Shower zit een zichtbaar reservoir waar het water in wordt opgevangen. Vervolgens gaat het via de pomp door een filter, en wordt het omhoog getransporteerd. Onderweg desinfecteert een uv-lamp het water op microniveau, een techniek die werd afgekeken van waterzuiveringsinstallaties en zwembaden. Nu kan het water naar de douchekop, een grote regendouche van 30 centimeter. Daar stroomt het met 30 liter per minuut uit naar beneden en dat geeft een echte wellness-ervaring. Per minuut wordt er één liter water toegevoegd zodat de waterstraal schoon en op temperatuur blijft.”
Renoveren wordt besparen
Betgem heeft zijn uitvinding al via diverse media onder de aandacht gebracht en hoopt dat de installateur zijn uitvinding ook gaat verspreiden. “Als een installateur wordt gevraagd om een badkamer te renoveren of een douche te installeren, kan hij de Upfall Shower noemen. De investering is niet veel groter dan bij een `gewone` douche, maar levert enorm veel op. Een besparing op water en op gas van zo`n 90%. Dat betekent ook dat voor deze regendouche een cv-ketel CW3 voldoende is. Dat geeft minder piekverbruik en minder CO2-uitstoot. De manier van installeren verschilt nauwelijks van de wijze waarop een gewone douche wordt geïnstalleerd. Alle techniek zit voor-gemonteerd in de douchebak en in de zuil. Het enige is dat er een elektriciteitspunt nodig is. De consument zal de installateur dankbaar zijn voor de tip, dat weet ik zeker! En ze douchten nog lang en gelukkig.”
Benodigde aansluitingen:
* Warm en koud water
* Elektriciteitsvoorziening 230 Volt / 16 Ampère, gebruik 600 Watt
* Afvoer aansluiting 40 mm