Op de Amerikaanse technologiebeurs CES in Las Vegas heeft Toyota onlangs aangekondigd 5680 patenten vrij te geven voor auto- en energiebedrijven die technologieën ontwikkelen voor een waterstofauto. Hiermee hoopt Toyota een impuls te geven aan de toekomst van deze sector.
“De komende honderd jaar gaan waterstofauto’s het maken en vandaag is het keerpunt”, zei Bob Carter van Toyota Motor Sales. “De eerste generatie waterstofauto’s die tussen nu en 2020 op de markt komt, is van cruciaal belang. Daarom is een gezamenlijke inspanning nodig van zowel autofabrikanten, overheidsinstanties, de wetenschap en energieleveranciers. Door het wegnemen van de traditionele zakelijke grenzen kunnen we de ontwikkeling van deze nieuwe technologie versnellen.”
Om van gas naar waterstof over te stappen is de ontwikkeling van een goede infrastructuur belangrijk en daarvoor is het nodig dat autofabrikanten en energiebedrijven elkaar helpen en stimuleren. Met de keuze om patenten vrij te geven hoopt Toyota de waterstofauto’s beter op de markt te brengen.
Patenten wereldwijd vrijgeven
Toyota geeft tot ongeveer het jaar 2020 verschillende octrooien wereldwijd vrij, waaronder ook technologie die ontwikkeld is voor de nieuwe Toyota Mirai. Het gaat om 1970 patenten op het gebied van de productie van brandstofcel stacks, 290 voor de productie van hoogdruk waterstoftanks en 3350 voor de software die de brandstofcelsystemen aanstuurt.
Toyota geeft ook 70 patenten vrij voor bedrijven die de waterstofstations installeren of onderhouden: het gaat om zaken zoals de productie en distributie van waterstof. De patenten worden zonder kosten vrijgegeven aan bedrijven of organisaties die hierover een contract met Toyota afsluiten, volgens de normale patentprocedures.
Volgens de traditie
Toyota heeft een lange geschiedenis in het openstellen van intellectuele eigendommen door samenwerking met derden. Zo heeft het bedrijf een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde acceptatie van hybride voertuigen, door de patentrechten aan derden beschikbaar te stellen, tegen een vergoeding. Door de patenten op waterstofauto’s nu kosteloos aan te bieden, gaat het Japanse bedrijf een stap verder, en hoopt het bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van een maatschappij waarin waterstof een grote rol speelt.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in Toyota’s brandstofcellen voor de waterstofauto, kunnen individuele contracten met Toyota afsluiten.