Met de hoge energieprijzen en de aanstaande afschaffing van de saldering van zonne-energie kiezen steeds meer particulieren voor een thuisbatterij. Een interessante markt voor de installateur! Zorg dus dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen en verdiep je in de installatie ervan. Hier zijn alvast wat tips.
Bereken de capaciteit
Kies (natuurlijk in overleg met de klant) de juiste thuisbatterij. Dat betekent dat de capaciteit van de batterij voldoende moet zijn om aan de energievraag te kunnen voldoen. Het is verstandig om voor net iets meer vermogen te gaan zodat er ook bij piekverbruik genoeg groene stroom voorradig is.
De berekening maak je zo: vermenigvuldig het vermogen van de PV-installatie met 1 à 1,5. Bijvoorbeeld: bij een installatie met een vermogen van 4000 Wp past een thuisbatterij met een capaciteit van 4 à 6 kWh. Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar met een vermogen tussen 3 en 15 kWh. In de praktijk is voor een flink gezin 10 kWh voldoende.
NB: Door voor een modulaire thuisbatterij te kiezen is het mogelijk om in de toekomst de capaciteit uit te breiden. Het is dan alleen een kwestie van een extra module op de bestaande installatie aansluiten.
Kies een geschikte plek
De plaatsing van een thuisbatterij komt best nauw. De locatie moet goed toegankelijk zijn i.v.m. storingen en onderhoud, en goed geventileerd zodat de gegenereerde warmte weg kan. Het moet niet te koud, maar ook niet te warm zijn. Meestal is een garage, technische ruimte of een kelder wel geschikt. Een thuisbatterij is zwaar (wel honderd kilo) dus houd daar rekening mee als je hem aan de muur hangt.
Ook belangrijk is de afstand tot de stroomaansluiting. Je wilt liever geen extra kabels of aansluitingen hoeven aan te leggen, zeker als de thuisbatterij een 3-fase aansluiting heeft. Is dat het geval, installeer dan de batterij bij de 3-fase omvormer van de PV-installatie, want daar zit dan al een 3-fase aansluiting.
Zorg voor de juiste bekabeling
Vaak zijn kabels meegeleverd bij de verpakking van een thuisbatterij. Sluit ze op de juiste manier aan en let erop dat de verbindingen goed stevig zijn. Zijn er geen kabels bij, let dan op bij de aanschaf. Goedkoop is duurkoop. Kies liever voor een wat dikkere kabel, want dan is het energieverlies minder. Een dikkere kabel heeft een lagere inwendige weerstand, waardoor de kwaliteit van de spanning beter is.
Weet wat je doet
Je zult in verschillende situaties verschillende batterijen plaatsen. Dat betekent dat je met meerdere merken te maken krijgt, en ieder merk heeft z’n eigen specificaties en voorschriften. Lees daarom altijd de handleiding van de thuisbatterij die je gaat plaatsen helemaal door.
Verder moet je op de hoogte zijn van de veiligheidsbepalingen die in Nederland voor laagspanningsinstallaties gelden. Die staan in de NEN1010. Een thuisbatterij is een laagspanningsinstallatie en daarom vind je in deze bepalingen belangrijke informatie over veiligheid, selectiviteit, bekabeling en aarding.
Informeer je klant
Het is goed om aan de klant uit te leggen hoe het systeem werkt. De technische details doen er misschien minder toe, maar leg uit dat de mate van energiebesparing niet alleen van de thuisbatterij afhangt. Het is belangrijk om het energiegebruik af te stemmen op de capaciteit. Laad de batterij dus op als de zon schijnt, die energie is dan beschikbaar als de zon niet schijnt.
Nog een tip richting de klant: adviseer om de installatie regelmatig te laten onderhouden. Dat verlengt de levensduur.