TenneT sluit contracten voor 400 kilometer nieuwe hoogspanningsverbindingen en 600 kilometer lijnverzwaringen

Armand Landman
24 januari 2025
3 min
TenneT bouwt de komende tien jaar in Nederland 400 kilometer nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbindingen om de al maar toenemende vraag naar elektriciteit aan te kunnen. Ook gaat de netbeheerder ruim 600 kilometer bestaande hoogspanningsverbinding opwaarderen waardoor zij 30% meer elektriciteit kan transporteren. Hiervoor tekende TenneT deze week een raamovereenkomst voor lijn- en mastwerkzaamheden met vier partners: de combinatie SELT en Volker-Energy Solutions, Electromontaj,  Spie Nederland en Omexom GA Energo. Cobra Instalaciones y Servicios en Tecnolines Italia zijn back up partijen. Met het contract voor een periode van maximaal tien jaar is een bedrag van zo’n 1,75 miljard euro gemoeid.  

Voor een toekomstvaste, onafhankelijke en duurzame energievoorziening is een aanzienlijke uitbreiding van het elektriciteitsnet noodzakelijk. De snelle groei van het aantal windmolens en zonnepanelen en de verdere groei van de vraag naar elektriciteit door verduurzaming van industrie, bedrijven en consumenten vereisen onder meer een snelle uitbreiding van het transportnet. TenneT zet zich hier dagelijks voor in en investeert de komende 10 jaar ruim 60 miljard in het Nederlandse hoogspanningsnet op land en op zee. 

Om knelpunten in het hoogspanningsnet op te lossen en te voorkomen waardeert TenneT de komende jaren een groot aantal bestaande bovengrondse hoogspanningslijnen op, waardoor deze minimaal 30% meer elektriciteit kunnen transporteren. De komende 10 jaar gaat het om zo’n 600 kilometer. In diezelfde periode verwacht TenneT ook zo’n 400 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen te realiseren. Dit betekent een verdrievoudiging van het huidige werkpakket.

Civiele werkzaamheden

Vorig jaar sloot TenneT al een raamovereenkomst  met partijen die de civiele werkzaamheden in deze projecten gaan verrichten. Het gaat daarbij voornamelijk om

  • het bouwrijp maken van locaties voor de nieuwe hoogspanningsmasten
  • aanleggen van tijdelijke werkwegen naar mastlocaties
  • het aanbrengen en verzwaren van ruim 1500 mastfundaties
  • het cultuurtechnisch herstellen van gronden en omgeving.

Deze werkzaamheden vinden plaats voorafgaand aan en na afloop van de daadwerkelijke verzwaring van bestaande lijnen en de bouw van nieuwe lijnverbindingen waar de vandaag gecontracteerde partijen zich op gaan richten. TenneT kiest voor deze aanpak zodat de in lijn- en mastbouw gespecialiseerde partijen zo efficiënt en snel mogelijk kunnen werken. Dat is nodig omdat de capaciteit van deze partijen schaars is. Beide raamovereenkomsten bevorderen de samenwerking tussen verschillende partners en ondersteunen de realisatie van het investeringsportfolio tot 2035.

Schoon en Emissieloos Bouwen

Samen met de partners commiteert TenneT aan het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Dit betekent dat alle projecten vanaf de start fasegewijs naar volledigemissieloos bouwen en minimale impact op het milieu toewerken. Door een looptijd van maximaal tien jaar krijgen partners ook de mogelijkheid om te investeren in innovatieve en emissieloze technologieën.

Maarten Abbenhuis, COO TenneT zegt over het nieuwe miljardencontract: “We staan voor een immense uitdaging in de transitie naar een toekomstbestendig hoogspanningsnet. Door nauwe en langjarige samenwerking met deze partners bouwen we niet alleen een robuust en betrouwbaar hoogspanningsnet, maar dragen we ook bij aan de veiligheid, innovatie en efficiency in de uitvoering daarvan.”

Start met  hoogspanningslijn tussen Rilland en Tilburg

Het eerste project binnen deze samenwerking is de Zuid-West 380kV Oost-verbinding, een nieuw aan te leggen hoogspanningslijn tussen Rilland en Tilburg. Hier worden meer dan 200 hoogspanningsmasten geplaatst en 2000 kilometer aan geleiders opgehangen. Dit omvangrijke project is de aftrap van een reeks werkzaamheden die essentieel zijn voor de toekomst van het Nederlandse elektriciteitsnet en toekomstige energievoorziening.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen