TenneT heeft zeven belangrijke kernpunten vastgesteld die van grote waarde zijn voor een duurzame toekomst voor Nederland. ‘Zeven kernpunten die essentieel zijn voor TenneT om zijn taken goed uit te kunnen voeren en die helpen de transitie naar een CO2-vrij energiesysteem in Nederland te realiseren’, stelt Manon van Beek, CEO TenneT. ‘De kernpunten kunnen hiermee van belang zijn voor een nieuw kabinet en het energiebeleid van de komende jaren.‘
De overstap naar een duurzame elektriciteitsvoorziening verloopt moeizaam: netbeheerders klaagden afgelopen week dat ze het tempo van de energietransitie niet meer kunnen bijbenen. Hoogspanningsbeheerder Tennet komt daarom met een plan waarmee het nieuwe kabinet aan de slag moet om de transitie op gang te houden. Wat staat er op die wensenlijst?
‘Deltawerken’
“Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en groene economische groei bieden aan Nederlanders. Een belangrijk doel en tegelijkertijd een enorme opgave voor iedereen”, stelt Tennet-CEO Manon van Beek. “De operatie waar we mee bezig zijn, is vergelijkbaar met de Deltawerken waarmee in 43 jaar de kustlijn ongeveer 700 kilometer werd verkort. En misschien nog wel ambitieuzer dan dat. Wij gaan ons hoogspanningsnet op land en op zee met honderden kilometers uitbreiden terwijl we daar nog maar 22 jaar de tijd voor hebben. Die transformatie van ons energiesysteem moet op maximale snelheid door blijven gaan om de klimaatdoelstellingen te halen, om een veilige energievoorziening te garanderen en niet in de laatste plaats ook om het systeem betaalbaar te houden. Een nieuw kabinet krijgt de kans belangrijke keuzes te maken en knopen door te hakken. Onze zeven kernpunten helpen daarbij.”
Dit is de wensenlijst van Tennet:
- Maak gebruik van uitgangspunten van de NPE en Target Grid
- Reserveer ruimte voor nieuwe hoogspanningsverbindingen en -stations
- Los de stikstofimpasse op voor uitbreidingsprojecten elektriciteitsnet
- Verlicht de drukte op elektriciteitsnet
- Waarborg voldoende CO2-vrije regelbare centrales voor leveringszekerheid
- Geef TenneT de wettelijke taak voor aanleg hybride interconnectoren
- Stem verduurzaming industrie af op groei van CO2-vrije elektriciteitsproductie
Het uiteindelijke doel is een elektriciteitsnet in 2045 klaar te hebben dat een CO2-vrij energiesysteem volledig faciliteert, waarbij Tennet uitgaat van de hoogste mate van elektrificatie.