Tennet heeft een nieuwe standaard hoogspanningsmast gekozen, waarmee zij de komende decennia het elektriciteitsnet gaat uitbreiden. De komende tien jaar gaat de netbeheerder zo’n 1.000 nieuwe masten in het Nederlandse landschap plaatsen.
Die nieuwe hoogspanningsverbindingen zijn nodig om wind- en zonnestroom van de productielocaties naar de verbruikers te transporteren en om aan de toenemende vraag naar elektriciteit van huishoudens en bedrijven te kunnen blijven voldoen.
“Dankzij het gestandaardiseerde en modulaire ontwerp kunnen we de mast efficiënter laten produceren, transporteren en installeren”, stelt Tennet. “Dit leidt tot een kortere bouwtijd dan de huidige masten en beperkt de impact op de omgeving. Zo zorgt de nieuwe standaard vakwerkmast voor een snellere, betaalbaardere en duurzamere uitbreiding van het hoogspanningsnet.”
De zogenoemde Moldaumast (heeft ook voordelen voor de ruimtelijke kwaliteit. De mast brengt meer uniformiteit en sluit beter aan bij bestaande vakwerkmasten dan de Wintrackmast. Dit vermindert de visuele versnippering en draagt bij aan een rustiger en herkenbaar beeld in het Nederlandse landschap.
De afgelopen decennia gebruikte we diverse modellen hoogspanningsmasten, waaronder de Donaumast en de Wintrackmast. Voor de nieuwe 380.000 volt verbinding Rilland – Tilburg ontwikkelden we de Moldaumast. De netbeheerder heeft nu besloten dat dit masttype de komende jaren de standaard is voor nieuwe bovengrondse 380.000 volt hoogspanningsverbindingen in Nederland. De eerste Moldauvakwerkmast wordt in mei 2025 gebouwd nabij het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation in Tilburg.
De nieuwe mast, vernoemd naar de langste rivier in Tsjechië, is daarmee beter dan zijn voorgangers, de Donaumast en de Wintrackmast. Die laatste – tot voor kort de standaard in Nederland, met zijn opvallende design met twee grote, conische palen – is ook duurder: de productie van de stalen pijlers is moeilijker en het onderhoud lastiger. De mast is net als zijn voorganger, de Donaumast, vernoemd naar een rivier in Oost-Europa, ‘omdat de lange rivier door verschillende landschappen gaat, wat ook geldt voor de nieuwe hoogspanningsverbinding’, verklaart Tennet.
Deze nieuwe keuze is ook duurzamer dan haar voorgangers. Zo heeft de Moldaumast veel minder beton voor de fundering nodig dan de Wintrackmast. Beton levert relatief veel CO2 uitstoot. Bovendien is het staal goed recyclebaar.
‘Wij staan voor een enorme opgave om de elektriciteitsinfrastructuur in Nederland uit te breiden, te versterken en te moderniseren’ zegt Maarten Abbenhuis, COO vanTennet. Volgens Abbenhuis wordt de nieuwe Moldaumast, die standaard wordt voor nieuwe hoogspanningsverbindingen van 380 duizend volt, belangrijk om het elektriciteitsnet snel en kostenefficiënt uit te bouwen om aan de groeiende vraag van huishoudens en bedrijven te kunnen voldoen.
De Moldaumast kent verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de functie. Zo zijn er steunmasten, eindmasten, hoekmasten, wisselmasten en overkruisingsmasten. De kleinste mast is 50 meter hoog en zo’n 15 meter breed. De Moldaumast heeft drie zijarmen, traverses genaamd. De ‘draden’ waar de stroom doorheen gaat, geleiders genoemd, worden opgehangen in een tonconfiguratie. Omdat de draden zo dicht mogelijk bij de mast moeten hangen, worden ze aan V-vormige isolatorkettingen opgehangen. Daardoor worden zijdelingse bewegingen zo goed mogelijk beperkt. De afstand tussen de masten binnen een hoogspanningsverbinding varieert doorgaans tussen de 350 meter tot maximaal 400 meter.