Voor het boven- en ondergrondse deel van bodemenergiesystemen bestaan twee aparte beoordelingsrichtlijnen: De BRL SIKB 6000-21 en BRL SIKB 11000. Techniplan Adviseurs is nu gecertificeerd voor beide richtlijnen.
De BRL SIKB 11000 is de beoordelingsrichtlijn voor het ontwerp van het ondergrondse deel van bodemenergiesystemen. Bedrijven en adviesbureaus die betrokken zijn bij het ontwerp en de exploitatie van deze systemen moeten voldoen aan wettelijke eisen. Partijen die niet gecertificeerd zijn, mogen hier geen advieswerkzaamheden voor uitvoeren.
Binnen de BRL SIKB 11000 bestaan acht scopes, waarvoor Techniplan Adviseurs de certificering voor het ontwerp van open bodemenergiesystemen in bezit heeft (scope 1a). Dit zijn de bodemenergiesystemen voor grootschalige projecten, waarbij grondwater omhoog wordt gepompt, in tegenstelling tot gesloten bodemenergiesystemen waarbij een bodemlus wordt ingezet en die meestal bij kleinere projecten voorkomen. Volgens Rik Molenaar, senior adviseur bij Techniplan Adviseurs, is het behalen van de certificering een logische stap voor het adviesbureau: “Wij waren al vaak betrokken bij het ontwerp van het bovengrondse deel van bodemenergiesystemen. In de praktijk merkten we toch dat het belangrijk is om ook het ondergrondse deel erbij te pakken om echt een integraal ontwerp te kunnen leveren. We geloven namelijk dat hierdoor uiteindelijk betere energiesystemen ontstaan en we onze klanten zo beter kunnen bedienen.”
Gebouwinstallaties en bodemenergiesysteme
Met het behalen van de certificering is Techniplan Adviseurs een van de weinige partijen die het ontwerp van gebouwinstallaties combineert met dat van bodemenergiesystemen. Dick van der Kooij, directeur van Techniplan Adviseurs: “Het unieke is dat wij vanuit de advisering over gebouwinstallaties komen. Dat doen we al dertig jaar, waarbij duurzaamheid altijd onze focus heeft gehad. In de markt zien we dat de partijen die zich met geohydrologie bezighouden, dus kijken naar de ondergrond en aardlagen, daar echt in gespecialiseerd zijn. Er zijn ook een aantal bedrijven die zich bezighouden met zowel boven- als ondergrondse energiesystemen, maar de combinatie met gebouwinstallaties is zeldzaam.”
Het belang van geohydrologie en een goede kwaliteit van bodemenergiesysteem staat voor Molenaar buiten kijf: “Bodemenergie is een onmisbare schakel in de energietransitie. Wij vinden geohydrologie een belangrijk onderdeel van een volledig duurzaam ontwerp. Als adviesbureau zijn we al jaren gefocust op duurzaamheid en dit is eigenlijk de perfecte aanvulling hierop vanwege de mogelijkheden die de bodem biedt qua opslag. Je kan vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, ook verdeeld over de seizoenen. Lucht en oppervlaktewater bieden deze optie niet als bron voor warmte.”