Het op een verantwoorde wijze gebruiken van drinkwater is een zaak van mondiaal belang. Ondanks deze enorme besparing is een optimale sanitaire werking gegarandeerd. Rond de jaren zestig van de vorige eeuw, werd 12 liter water gebruikt voor één spoeling. Met de introductie van de stop-and-go spoelfunctie en daarna de twee-toets bediening, kreeg de consument de mogelijkheid het spoelvolume per spoeling zelf te bepalen. Tegelijkertijd is de maximaal beschikbare hoeveelheid water per spoeling geleidelijk aan gereduceerd. Een stortbak met een 2-toets bediening, voorzien van een grote spoeling van 6 liter en een kleine spoeling van 3 liter water, besparen Europeanen steeds meer water. Een grote stroom aan water is namelijk niet altijd noodzakelijk.
Verbetering totale systeem
Het verminderen van het spoelvolume, met het behoud van een optimale werking, is alleen mogelijk geworden door het verbeteren van het gehele systeem, als de verbinding tussen de stortbak en het wc-keramiek, de binnenvorm van de toiletpot en de oppervlakteafwerking daarvan. Een belangrijk aspect in deze ontwikkeling is tevens de afmeting van de afvoerleiding en de wettelijke richtlijnen daarin. Je kan immers met minder water het toilet doorspoelen, de riolering achter het toilet moet ook nog goed doorgespoeld kunnen worden.
Moderne toiletontwikkelingen, zoals de opkomst van de douchewc, ondersteunen deze ontwikkeling. Buiten het feit dat deze moderne toiletten juist water gebruiken voor het reinigen van het onderlichaam na het gebruik van het toilet, hoeft er minder vaak doorgespoeld te worden, door het verminderde of het niet gebruiken van toiletpapier. Immers het onderlichaam is middels warm water reeds schoongespoeld en wordt met een föhn of middels minimaal wc-papier droog gemaakt.