Steeds meer keuze in opslagsystemen voor zonnestroom

Hub Redactie
Hub Redactie
06 september 2016
2 min

De ontwikkeling van systemen voor grootschalige opslag van zonne-energie stond jarenlang op een laag pitje. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer energiebedrijven investeren in opslagfaciliteiten met systemen zoals compressed air storage energy (CAES) of investeren in onderzoek. Spanje heeft een installatie die zonne-energie opslaat in gesmolten zout. Deze centrale heeft een vermogen van 20 MW en kan dat 15 uur volhouden zonder zon. Andere energiebedrijven geloven in thermische opslag van zonnestroom. De  elektriciteit wordt opgeslagen in warmte of koude om vervolgens weer naar elektriciteit te worden omgezet.

L-ion batterij

Voor opslag van zonnestroom op kleine schaal zijn we voorlopig aangewezen op accu’s. Maar op dat gebied is er intussen ook al een behoorlijke keuze. De natrium-zwavelbatterij neemt wereldwijd nog steeds een prominente plaats in. Maar de toekomst zit in de Lithium-ion batterij. Schneider komt volgend jaar met de Ecoblade op de markt. Het systeem bestaat uit Li-ion blades ter grootte van een 30-inch flatscreen-tv met een gewicht van minder dan 25 kg. Iedere blade bevat een slimme connected batterijmodule die ook stand-alone kan functioneren in industriële, huiselijke en ict-toepassingen.

Tesla

Tesla heeft natuurlijk de Powerwall. Goedkoop is hij niet. De Tesla Powerwall kost bij aanbieder Eneco tussen de 6500 en 6900 euro. De prijs is inclusief installatie (twee monteurs voor één dag), het vervangen of plaatsen van de omvormer en de benodigde randapparatuur. Met één volle Powerwall batterij heb je zo veel stroom dat een huishouden zich voor driekwart kan bedruipen, maar dan moet je niet alles tegelijk aanzetten. Een tweepersoonshuishoudens dekt al 90 procent van het stroomverbruik met één batterij.   

SolarWatt

Kort nadat Tesla bekend maakte met een thuisaccu te komen kwam ook autofabrikant BMW met de mededeling een thuisaccu te gaan produceren. De productie van de accu is in handen van zonnepanelenproducent SolarWatt. De thuisaccu heet Myreserve en haalt een rendement van 99,2 procent. MyReserve is ook een lithium-ionen energieopslagsysteem met een nuttig vermogen van 4,4 kWh en kan modulair tot 11 kWh worden uitgebreid. De accumodules beschikken over een capaciteit van 2,2kWh. In tegenstelling tot de Powerwall die alleen werkt met systemen van bepaalde fabrikanten, werkt My Reserve ook met panelen en omvormers die mensen al in huis hebben. Bovendien is de accu goedkoper. Solarwatt noemt een bruto consumentenprijs van 5499 euro.

Panasonic

Door de goede marketing machine van Tesla raakte het feit dat Panasonic al enkele jaren ook een thuisaccu heeft geheel ondergesneeuwd. Sterker nog, Panasonic is toeleverancier van Tesla voor onder meer de Powerwall. Panasonic heeft nog geen sexy naam bedacht en noemt haar thuisaccu  LJ-SK84A.

De batterij heeft een capaciteit van 8 kWh, waardoor consumenten al ze een beetje opletten voor een zeer groot deel van hun stroomconsumptie zelfvoorzienend kunnen zijn met eigen zonnepanelen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen