​Smartflower: de zon achterna

Hub Redactie
Hub Redactie
11 mei 2015
2 min

’s Ochtends vouwen de PV-bloembladen zich open, gedurende de dag draait de bloem mee met de stand van de zon, en ’s avonds gaat de bloem weer dicht. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de zonnewarmte en de lichtinval. Heel ‘smart’ dus!

Meer rendement

Het product komt uit Oostenrijk en wordt gemaakt door Smartflower Energy Technology GmbH in Wenen. Art Flower Energy in Veendam is de importeur voor Nederland, na het stokje van andere bedrijven overgenomen te hebben.
CEO Pascale Luyks gaat met een schone lei beginnen. “De problemen uit het verleden zijn opgelost. Wij hebben ons in de techniek bekwaamd en kijken vooruit. Ik zie ik tal van mogelijkheden voor de Smartflower, zowel voor de zakelijke als de particuliere markt. Er zijn nu twee typen, de SF32 en de POP. Die laatste heeft wat minder oppervlak, maar levert meer rendement op en is leverbaar in verschillende kleuren. Toch kiezen klanten ook nog steeds voor de SF32, want sommigen vinden het model mooier. Smaken verschillen.”
Luyks laat weten met een verhuurbare off-grid versie van de zonnebloem bezig te zijn. “Omdat die totaal stand-alone is, kun je hem bijvoorbeeld gebruiken voor festivals. Op Pinkpop kan het lelijke noodaggregaat dan vervangen worden door een Smartflower. Mooi toch?”

Uitstraling

Het Groenbedrijf Deventer heeft een Smartflower POP voor het bedrijfspand staan. Met de 18 m2 oppervlak wekt het bedrijf maar een heel klein deel van de benodigde energie op. Toch is directeur Jan Jette Donker heel tevreden over de opbrengst. “Voor ons is de uitstraling belangrijk. We krijgen enorm veel positieve reacties en dat is natuurlijk erg leuk. Dat we echt groen bezig zijn is aan ons pand verder niet te zien, maar op het achterterrein liggen 240 zonnepanelen. De Smartflower representeert dat aantal, zullen we maar zeggen. De terugverdientijd is met tien tot vijftien jaar langer dan de traditionele PV-panelen, maar voor ons imago is heel waardevol.” 

Flinke boost

Pascale Luyks: “De Smartflower is letterlijk en figuurlijk een mooie manier van energie opwekken. Het kan bedrijven die zich willen profileren op het gebied van duurzaamheid een flinke boost geven. Ik verwacht ook dat mensen vaker een zonnebloem zullen verkiezen boven zonnepanelen. Het is nieuw en anders, levert voor De bloem kan gewoon in de achtertuin.” Er staan nu zo’n 30 Smartflowers in Nederland en het streven is om er per jaar 60 te ‘planten’.

Technische gegevens 

Op de site van de fabrikant staan voor de POP de volgende gegevens vermeld:

INSTALLATIE

  • Montage funderingsschroeven of betonfundering

TOEPASSINGSGEBIED

  • Temperatuurbereik -20 °C tot +50 °C

ELEKTRISCHE AANSLUITINGEN

  • Tot 30 m 3 x 2,5 mm2 AWG 14
  • Vanaf 30 m moeten de in Nederland gebruikelijke normen in acht genomen te worden

AFGEGEVEN VERMOGEN

  • Nominaal vermogen 2,31 kWp
  • Rendement doordat 2 assen met de zon meedraaien: 3.400 – 6.200 kWh /a (afh. van regio)

SYSTEEM

  • Moduletype Glas/Backsheet
  • Module-productgarantie 10 jaar
  • Module-vermogensgarantie 25 jaar op 80 %
  • Celtype monokristallijn
  • Omvormer 1-fasig, geïntegreerd
  • Omvormergarantie 5 jaar
  • Systeemgarantie 24 maanden

Vindt u de Smartflower een fleurige energie-opwekker? Art Flower Energy zoekt dealers!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen