Nou zijn de meeste mensen wel bereid om aan waterbesparing te doen, maar niet op deze manier. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. De fabrikanten van sanitaire producten zijn volop bezig met innovaties, en er is al aardig wat op de markt. Zo is er nu een Stand Urinal Sink te koop. Het is een urinoir en wastafel ineen. Om door te kunnen spoelen, moet de gebruiker van het urinoir eerst zijn handen wassen. Slim, want dat onderdeel `vergeten` mannen nog wel eens. De bediening van de kraan gebeurt via infrarood en is dus contactloos en heel hygiënisch. Het spoelwater van die wasbeurt stroomt vervolgens langs het urinoir naar de afvoer. Dat bespaart per doorspoel- en handenwasbeurt drie liter water. In een veelgebruikt urinoir kan dat op jaarbasis wel een besparing van 70.000 liter betekenen. Dat zet zoden aan de dijk!
Waterbesparende versies
Van de meeste sanitaire producten die water verbruiken zijn tegenwoordig waterbesparende versies te krijgen. Er zijn speciale koppelingen voor aan kranen, speciale douchekoppen, water circulerende massagedouches, wc`s met een kleinere spoeling en watervrije urinoirs. Douchewater warmteterugwinning, plaatsing van duurzaam sanitair of het benutten van regenwater voor toiletdoorspoeling zijn ook mogelijk.
Villeroy & Boch bedacht het Aquareduct spoelsysteem voor toiletten. In plaats van de gebruikelijke zes liter water gebruikt dat spoelsysteem er vier en een half. Dat scheelt toch anderhalve liter per spoelbeurt. In een gemiddeld gezin wordt het toilet zo`n twintig keer op een dag doorgetrokken, dus dat is een besparing van 30 liter x 365 dagen is bijna 11.000 liter. De moeite waard dus.
Wastafelkranen, thermostaatkranen en handdouches
Voor onder andere de douches uit de New Tempesta EcoJoy serie is Grohe onderscheiden met de hoogste Well classificatie. Well staat voor Water Efficiency Label en is het Europese classificatiesysteem dat inzicht geeft in het water- en energieverbruik van onder andere kranen. Grohe EcoJoy bestaat uit een ruim assortiment met water- en energiebesparende producten zoals wastafelkranen, thermostaatkranen en handdouches. Doordat de kranen zijn voorzien van een begrenzer, Eco-knop of spray dimmer loopt de waterbesparing soms wel op tot 70%.
Water mengen met lucht
Een waterbesparende douchekop is ook een mooie uitvinding. Uit een gewone douche komt ruim tien liter water per minuut. Door lucht bij te mengen, blijft de waterstraal even krachtig, maar de waterdruppels voelen nog steeds vol, licht en zacht aan. In één liter water wordt ongeveer drie liter lucht bijgemengd. Dat vermindert het waterverbruik flink, maar de gebruiker merkt daar eigenlijk niks van. Ook grote waterverbruikers als een regendouche zijn tegenwoordig leverbaar met een waterbesparende douchekop.
Advies
Installeert u binnenkort weer ergens een toilet of renoveert u een badkamer, denk dan eens aan deze mogelijkheden en leg ze voor aan de klant. Grote kans dat hij/zij geïnteresseerd is en blij is met uw advies!