Wat bodemdalingen tot gevolg van de mijnbouw kunnen hebben is door de beelden uit Groningen en Limburg inmiddels algemeen bekend. Minder spectaculair maar daarom niet minder ernstig zijn de gevolgen van verzakkende gebouwen door een dalend grondwaterpeil. Het vormt met name een probleem in steden als Gouda en Maassluis. Bijna 40 jaar geleden was het Beele Engineering die een doorvoerplug ontwikkelde die in de verzakkende grond rondom Maassluis ervoor zorgde dat de gasinvoer in woningen gasdicht en daarmee ook weer veilig kon worden uitgevoerd. Beele heeft nu het Nofirno-systeem ontwikkeld voor het betrouwbaar afdichten van doorvoeringen die worden blootgesteld aan aardbevingen en ernstige grondverschuivingen. Buizen in en onder gebouwen zijn daarmee beter bestand tegen de gevolgen daarvan.
Het Nofirno-systeem dat hiervoor wordt ingezet, kenmerkt zich, net als de doorvoerplug, door de installatie-eenvoud en levert een snel verwerkbare oplossing voor kabel- en buisdoorvoeringen die brandwerend en gas-, water- en rookdicht moeten zijn.
Vervormbaarheid
Met de ontwikkeling van het Nofirno-systeem is Beele erin geslaagd de vervormbaarheid – een kenmerk dat juist voor het aardbevingsbestendig bouwen van essentieel belang is – te verbeteren.
De kunst is een materiaal te ontwikkelen dat kan vervormen zonder te breken en tegelijkertijd wel krachten kan opnemen. De rubbercompound Nofirno is hier volledig op toegerust, zegt Beele Engineering. ‘Nofirno is een rubbercompound die door Beele in Aalten zelf wordt vervaardigd. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur, is mechanisch zeer stabiel en kan worden blootgesteld aan hoge temperaturen.’ Bij brand wordt onmiddellijk aan vuurzijde een beschermende laag gevormd, Het rubber wordt niet door vuur geconsumeerd en voorkomt langdurig rookemissie. Nofirno behoudt flexibiliteit bij temperaturen tot 50 graden onder nul en is daardoor ook geschikt voor toepassing in arctische omgevingen.
Een bijkomend voordeel, dat zeker in aardbevingsgevoelige omgevingen van belang is, is de grote brandwerendheid. Het systeem voldeed al aan de EN1366 (brandwerende afdichtingssystemen voor doorvoeringen) en doorstond onder meer de extreem zware jetfire- en hydrocarbon brandtesten.
Extreem zware testen
De aardbevingsbestendigheid van het Nofirno-systeem werd aangetoond aan de hand van extreem zware mechanische belastingstesten. De resultaten van deze lange termijn testen bevestigen dat plotseling optredende, forse verplaatsingen kunnen worden opgevangen. Het systeem werd hiertoe blootgesteld aan verplaatsingen in de lengterichting van (axiaal) en haaks op (radiaal) de doorvoering.
Bij de verplaatsingstesten bleek de afdichtende laag van het systeem (dikte 20 mm) probleemloos een axiale beweging van 50 mm op te kunnen vangen zonder afbreuk te doen aan de afdichtende eigenschappen. In radiale richting werd de doorvoerbuis ruim 22.500 keer op (5 mm) en neer (5 mm) bewogen met een kracht van 5.000 N en een maximale verplaatsingssnelheid van 100 mm/minuut. De waterdichtheid na deze testen werd -tijdens een 365 dagen tellende drukproef- vastgesteld op 2,5 bar.