Wat is robotica?
Het begrip `robotica` is op verschillende manieren te interpreteren. Een mogelijke definitie is de volgende: `de leer van de theoretische en praktische uitvoering van arbeidsprocessen door robots`. Waar men vroeger robots zag als een product van een rijke, futuristische fantasie, zijn ze tegenwoordig op veel fronten in ons dagelijks leven terug te vinden. Misschien wel op meer manieren dan we zelf beseffen!
Humanoïde levenspartner?
De robotica is een fascinerende wetenschap: aan de ene kant zijn er indrukwekkende en snelle ontwikkelingen op dit vlak, aan de andere kant is er sprake van een ethisch spanningsveld. De vraag is niet alleen in hoeverre robots ons leven kunnen `overnemen`, maar ook in hoeverre we dat willen. Dat een `mensachtige` schroefjes indraait tijdens een productieproces is één ding, maar een `humanoid robot` als levenspartner lijkt voorlopig nog een heel ander verhaal.
Robotica in steeds meer toepassingsgebieden
Robots spelen tegenwoordig onder meer een rol van betekenis bij de automatisering van massaproductie, zoals bij de productie van auto`s. In tal van sectoren, ook binnen de elektrotechniek, kan het inschakelen van robots voor automatische, zware en/of eentonige werkzaamheden een belangrijke verhoging betekenen van de capaciteit, prestatie en kwaliteit.
Robots zijn vooral handig bij repetitief werk, dat al dan niet op hoge snelheid of zeer nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Of wat dacht u van gevaarlijke werkzaamheden, al dan niet op moeilijk toegankelijke plaatsen? Robots worden bijvoorbeeld nu al gebruikt bij de inspectie van gasleidingen.
Op die manier hebben robots al heel wat taken overgenomen, waarvan we eerder dachten dat die uitsluitend door mensen uitgevoerd konden worden. En het ziet er niet naar uit dat dit in de toekomst minder wordt; het tegendeel is waar.
Operatieassistent
De ontwikkelingen in de robotica gaan momenteel snel. Zo beleefde de Japanse humanoid Pepper in oktober 2015 zijn Europese debuut. De Franse supermarktketen Carrefour zet Pepper in om klanten te helpen bij het kiezen van wijn of om ze receptsuggesties te doen. De keten beschouwt de komst van de sympathiek ogende robot als een experiment om te zien hoe klanten serviceverlening door een robot ervaren. In Japan is Pepper zo geliefd, dat de 1.000 exemplaren die er maandelijks op de markt komen in een oogwenk zijn uitverkocht.
Ook op minder zichtbare plekken doen robots inmiddels hun werk. Zo bemannen zelfstandig functionerende robots grote magazijnen: ze bergen producten op de juiste plek op, om ze vervolgens in het kader van distributie weer op te halen. Ook in en om het huis is robotica steeds vaker terug te vinden: denk bijvoorbeeld aan stofzuig- en grasmaairobots. In operatiekamers assisteren robots bijvoorbeeld al bij technisch lastige operaties; overigens zijn er met betrekking tot de veronderstelde snelheid en nauwkeurigheid van operatierobots wel kanttekeningen te maken (bron: Scientias.nl).
Zorgzaam
In ziekenhuizen bewijzen robots niet alleen hun nut in de operatiekamers. Er zijn ook hospitalen waar robots maaltijden serveren en medicijnen of schoon wasgoed rondbrengen. Zorgrobots krijgen met de toenemende vergrijzing wellicht een belangrijke(re) plek in onze samenleving omdat ze voor een deel de ontbrekende `handen aan het bed` kunnen vervangen.
En wat te denken van de `kookrobot`, die volgens de ontwikkelaars in 2018 gereed is en dan maar liefst 2.000 verschillende maaltijden kan bereiden? Die zou een uitkomst kunnen zijn voor mensen die niet zelf kunnen koken – maar wellicht ook voor alle andere mensen die het bereiden van de maaltijd graag uitbesteden!