Richtlijnen voor conservering warmtewisselaars?

Hub Redactie
Hub Redactie
27 augustus 2014
2 min

Dat wij ons steeds meer realiseren dat we essentiële onderdelen in klimaatinstallaties moeten beschermen en onderhouden. Dat is namelijk goed voor het milieu (energieverbruik) en voor onze portemonnee.

Anders denken over onderhoud en bescherming

Wereldwijd wordt tegenwoordig 1 op de 10 warmtewisselaars reeds bij de productie gecoat. Dat was 35 jaar geleden wel anders, toen stond het coaten van warmtewisselaars nog in de kinderschoenen. In die zin is er veel veranderd, deels ook door de enorme stappen die zijn gezet op het gebied van research en technologische vooruitgang. Maar het meest belangrijke is ons bewustzijn: deze is groter geworden. Zowel emotioneel als rationeel denken we anno 2014 ingrijpend anders over onderhoud en bescherming. Er is nu een vaste overtuiging om onze planeet gezond en dus in stand te houden, juist voor komende generaties. Tegelijkertijd zien we – omdat we het meten – dat conservering de levensduur van installaties verlengt en het energieverbruik terugdringt. In de meeste situaties tot wel 35%! Wie durft daar zijn hoofd voor om te draaien?

Streven naar richtlijnen

Toch ga ik graag nog een stapje verder dan een vrijwillige keuze voor conservering. Waarom ontwerpen we geen richtlijnen die voorschrijven om vooral condensors verplicht te coaten en te onderhouden? Dan maken we pas serieus werk van ons streven naar een reductie van 40% op onze CO2-uitstoot! Is dit ingewikkeld? Nee. Als wij als installateurs, adviseurs en andere dienstverleners in deze markt dit streven – en dus deze richtlijnen – onderstrepen en actief meenemen in onze dagelijkse werkpraktijk, blijft het niet bij dromen, maar wordt het werkelijkheid: een gezonde wereld met klimaatinstallaties die tot wel 15-20 jaar meegaan en waarvan het energieverbruik sterk is afgenomen. Ik ga ervoor. U ook?

Auteur: Ted Meij

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen