Rekensoftware in de bouw

Hub Redactie
Hub Redactie
02 november 2018
3 min

Er wordt in de bouw al volop gewerkt met 3D ontwerp- en tekenprogramma`s. Van 3D rekenprogramma`s wordt nog niet op grote schaal gebruik gemaakt. Toch kunnen ook die programma`s voor een grote tijdwinst zorgen. Er valt nogal wat te berekenen in de bouwwereld. Bijna alles valt in cijfers uit te drukken. 

Training

Er zijn allerlei 3D-rekenprogramma`s op de markt, vaak uitgesplitst in materiaalsoorten, grootte van de constructie, 2D en 3D. Met dergelijke programma`s is rekenwerk aan complexe constructies naar verhouding eenvoudig uit te voeren. Het kost soms wel wat tijd om met zo`n programma te leren werken, maar die tijdsinvestering verdient zich razendsnel terug. Vaak volstaat een korte training bij de leverancier van het software pakket en is het verder een kwestie van ermee vertrouwd raken. Voor veel bouwbedrijven geldt dat de work load groot is, maar dat er ook weer meer budget is voor innovatie en automatisering. Er zijn bedrijven die investeren in de aanschaf van 3D rekenprogramma`s. Dan hebben ze de kennis zelf in huis, en kunnen die overal toepassen. Er zijn ook bedrijven die ervoor kiezen om ingewikkeld rekenwerk uit te besteden aan gespecialiseerde ingenieursbureau`s. Feit is wel dat het merendeel van de beslissers in de bouw zich realiseert dat het sneller werkt met software. Tekenen in 3D is al heel gewoon, rekenen in 3D is in opkomst. Alles om efficiënt en zorgvuldig te kunnen bouwen.

Snel en efficiënt

Een bedrijf dat diverse rekenprogramma`s aanbiedt, is MSc-Engineering. De software RFEM en RSTAB is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Dlubal. Er is voor diverse onderdelen van de bouw, en voor diverse materialen een programma voorhanden. Zo kan een betonconstructeur er de krachtwerking in gewapend of voorgespannen betonnen constructies mee berekenen, of de doorbuiging van een betonnen vloer (zie beeld). Hij kan ook 2D- en 3D berekeningen maken van vloeren, voorgespannen plaatbruggen en liggers, gebouwen, tanks, funderingen, tunnelmoten en ga zo maar door. Na het berekenen in 3D kan hij vervolgens de lineaire vervormingen, de snedekrachten in de kolommen, liggers, wanden, schalen en vloeren en de reactiekrachten controleren. 

Hout heeft totaal andere eigenschappen dan beton, en vereist dus een heel andere rekenmanier. Dlubal Software biedt verschillende mogelijkheden om houtconstructies te ontwerpen. Er kunnen complete 3D-constructies uit hout berekend worden, maar er zijn ook speciale programma`s om snel individuele constructieve componenten te berekenen zoals gelamineerde liggers, kolommen, doorgaande liggers, dakliggers en raamwerken. Er is een module waarmee gecontroleerd kan worden hoe de buigweerstand, dwarskracht en stabiliteit van liggers en kolommen is. Ook kan worden uitgerekend hoe de houten constructie zich op de lange termijn zal gedragen, en de brandwerendheid kan getoetst worden. 

Er is ook software voor het uitvoeren van sterkteberekeningen. Deze berekeningen kunnen constructies betreffen van staal, beton, hout, glas, composiet en aluminium, of van een combinatie. Het kan gaan om constructies zoals een fundering, brug, pontons, gebouw, silo, kraan et cetera. Een sterkteberekeningen kan voor een statische toestand worden uitgevoerd, maar ook in het geval van een dynamische toestand zoals bij een aardbeving of andere trillingen. Er zijn oneindig veel situaties waarin en momenten waarop er in de bouw berekeningen nodig zijn. Software maakt het  mogelijk om dat rekenwerk snel en efficiënt uit te voeren. Nu is het misschien nog een keuze, maar in de toekomst is rekensoftware in de bouw echt onmisbaar!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen