PV-verdeler voorkomt overbelasting door zonnepanelen op ‘wasmachinegroep’

Kees Krick
14 november 2024
4 min

De energieopbrengst van zonnepanelen wordt via een eigen stroomgroep in de meterkast geleverd aan de diverse verbruikers binnen een pand, of eventueel het net opgestuurd bij een overschot. Maar wat nu als er geen vrije groep beschikbaar is, of het te kostbaar is om nieuwe leidingen door een huis te trekken? Dan kan een PV-verdeler goed van pas komen. 

Stroomopwekkers zoals zonnepanelen moeten gescheiden worden gehouden van stroomverbruikers zoals huishoudelijke apparaten. Dit betekent dat ze in de meterkast een eigen groep met aardlekschakelaar horen te krijgen. Dat is wel zo veilig en ook overzichtelijk. Het scheelt als er nog zo’n vrije groep aanwezig is, en anders moet een nieuwe groep met aardlekschakelaar worden aangelegd. 

Nu bevinden zonnepanelen zich doorgaans nogal ver van de meterkast, meestal op het dak van de woning, de schuur of zelfs de tuin. Daardoor kan het gebeuren dat er op die plek geen loze leiding aanwezig is die gebruikt kan worden om de omvormer of micro-inverters van de zonnepanelen direct te verbinden met de groepenkast. Boren, hakken en breken om nieuwe leidingen aan te leggen kan behoorlijk ingrijpend en kostbaar zijn, dus wat dan? 

Altijd een aparte groep 

Zonnepanelen dan maar aansluiten op een bestaande groep die al in gebruik is moet je vooral niet doen, want dat kan leiden tot oververhitting in de kabelleidingen en zelfs brand. Het is wettelijk ook niet toegestaan (NEN 1010). Het gevaar als je een groep neemt waarop verbruikers zitten is dat de aardlekschakelaar in de meterkast dan niet de totale energiestroom in de leiding kan zien, waardoor deze mogelijk niet in actie komt bij overbelasting. 

Totale stroom 

Want stroom die vanaf het net wordt gehaald voordat het binnenshuis bij verbruikers terechtkomt, wordt logischerwijs prima door een aardlekschakelaar gezien. Terwijl de door zonnepanelen opgewekte stroom zich allang in huis bevindt, waardoor het alleen gezien kan worden mocht het de aardlekschakelaar passeren voor levering aan het net of gebruik door andere groepen. 

Hierdoor kan het gebeuren dat er op een bepaald moment veel zonnestroom wordt opgewekt die direct (grotendeels) wordt verbruikt door het ene apparaat (b.v. 3000 Watt), waardoor dit niet wordt waargenomen door de aardlekschakelaar. Terwijl er tegelijkertijd nog een ander apparaat met een hoge stroomvraag (van b.v. ook weer 3000 Watt) op deze groep actief is die van netstroom gebruik moet maken. Doordat de aardlekschakelaar nu niet ‘het volledige plaatje ziet’ kunnen leidingen alsnog overbelast raken vanwege de gecombineerde stroomvraag, met gevaarlijke situaties als gevolg. 

Wasmachinegroep 

De verleiding kan groot zijn om dan maar een speciale groep te gebruiken, zoals de stroomgroep die voor de wasmachine is gereserveerd. Daar zit immers maar één apparaat op en die draait vast niet de hele dag, laat staan elke dag. Alleen is dit nu wel net een flinke stroomverbruiker en vaak zit er ook nog een wasdroger op dezelfde groep aangesloten die ook aardig wat stroom verbruikt. Vooral niet doen dus. Of bestaat er een manier waarop het alsnog veilig en volgens de regels kan?  

PV-verdeler 

Een handige oplossing is de zogeheten PV-verdeler. Door dit apparaat op de wasmachine-groep aan te sluiten, of meer in het algemeen op een groep waarop één specifieke grootverbruiker zit, hoeft er beneden in de meterkast niets te gebeuren en is het ook niet nodig om nieuwe leidingen door het huis te trekken. Hoe zit dat? 

Een PV-verdeler monteer en sluit je aan op de plek van het huidige stopcontact (dat daarmee vervalt) van de speciale groep, meestal de wasmachinegroep. Vervolgens doet deze PV-verdeler dienst als een soort mini-meterkastje met eigen aardlekschakelaars waarop je de bedrading van de omvormer aansluit en waarop ook één of twee geaarde stopcontacten zitten achter een gescheiden aardlekschakelaar. Kortom, een PV-verdeler splitst de bestaande wasmachinegroep als het ware in tweeën, door een nieuwe lokale stroomgroep toe te voegen. 

Lokale stroomgroep 

De opgewekte zonnestroom kan vanuit de PV-verdeler gewoon via de bestaande leiding van de wasmachinegroep rechtstreeks naar de meterkast voor verbruik ergens in huis of levering aan het net. Ook de wasmachine kan op zonnestroom draaien. In dat geval gaat (een deel van) de zonnestroom via de interne aardlekschakelaar rechtstreeks naar de nieuwe lokale stroomgroep. Kortom, naar de wasmachine die op het geaarde stopcontact van de PV-verdeler zit aangesloten. Is er geen zon? Dan trekt de wasmachine stroom uit het net via de wasmachinegroep. 

Goed verdeeld 

Een PV-verdeler is dus een soort verkeersregelaar die overbelasting voorkomt. Handig voor zowel reguliere als stekerbare zonnepanelen. Wel nog steeds onder de voorwaarde dat er verder niets op deze speciale (wasmachine)groep mag worden aangesloten tussen PV-verdeler en meterkast. Heeft de groep sowieso maar één stopcontact, dan is dat meteen geregeld en makkelijk te controleren, want daar bevindt zich dan nu of straks de PV-verdeler. Ook bij gebruik van een PV-verdeler let je natuurlijk op overbelasting door er niet te veel zonnepanelen op aan te sluiten. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen