​Project van de Maand: Duurzame renovatie wijndomein

Hub Redactie
Hub Redactie
01 maart 2016
2 min

Domein Holset is een plek waar lekker leven, duurzaamheid, creativiteit, ambacht en natuur voorop staan. Naast de wijnproductie worden na de renovatie ook een B&B-gedeelte met zes kamers en ruimtes voor trainingen en cursussen geopend met uitzicht op het prachtige heuvellandschap. Bij de boerderij hoort een aantal gebouwen. De eigenaar wil ze in zijn geheel, en zoveel mogelijk in traditionele staat, renoveren. Daarbij staat duurzaamheid centraal met als aandachtspunt zo min mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van de panden, de bereiding van warm tapwater en het eigen elektriciteitsgebruik.

Mix van technieken

Om dat te realiseren is gekozen voor een mix van meerdere technieken waaronder een warmtepomp en 24 PV-panelen in combinatie met 46 stuks HRsolar HPC-1,6 hoog rendement thermische zonnecollectoren. Omdat ook esthetiek belangrijk is voor dit unieke pand is gekozen voor collectoren met gelijke afmetingen als de PV-panelen zodat ze één geheel vormen op het dak. Er wordt gebruik gemaakt van een grondgebonden warmtepomp met een vermogen van 40 kW. Voor de voeding van deze warmtepomp wordt gebruik gemaakt van 24  PV-panelen die daarnaast ook het eigen gebruik van de elektra opwekken. Om de warmtepomp te ondersteunen zijn 46 thermische zonnecollectoren van HRsolar toegepast. Ook zorgen de collectoren ervoor dat de bodembron in de zomer kan worden geregenereerd waardoor uitputting wordt voorkomen en het overschot aan warmte in het koudere seizoen kan worden benut.

Grote buffervaten 

Het (energie)concept is ontwikkeld in samenwerking met JFE binnenklimaat, Ithaka architecten en Laugs bouw. De systemen worden geïnstalleerd door installatiebedrijf Kim Frijns. Over het installeren zegt Frijns: “Bij het plaatsen werkte ik samen met ervaren installateurs. Vooral het leggen van de thermische zonnecollectoren is best een klus. Dat komt enerzijds door de hoeveelheid, en anderzijds doordat je bij zonnecollectoren met een vloeistof kris-kras door ieder paneel moet om alle warmte van het dak te kunnen verzamelen. Het idee achter de zonnecollectoren is dat je de aarde in de zomer gaat voorverwarmen. Die warmte wordt opgeslagen en kan vervolgens in de winter aan de aarde onttrokken worden. Dat gaat met behulp van grote buffervaten. We hebben er twee geïnstalleerd: eentje van 1000 liter en eentje van 2000 liter.” De collectoren zorgen bij elkaar voor circa 190.000 MJ per jaar aan energie ofwel ruim 52.000 kWh. Het werk is in volle gang. Zowel de PV-panelen als de zonnecollectoren zijn geplaatst. Als alles volgens plan verloopt gaat het wijndomein in september 2016 volledig open. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen