Dit najaar start Enexis de pilot met 150 huishoudens in Bredase wijken Meulenspie en EasyStreet.
“Het bijzondere van dit project is dat het niet om een technologische maar een systeem innovatie gaat. We hebben geen nieuwe technologie ontwikkeld. We hebben, met onze expertise op energie en verrekenen, een nieuwe methode bedacht om huishoudens elektriciteit te laten leveren aan elkaar en deze te laten verrekenen”, zegt Arjan van Diemen (TNO) in een persbericht.
Hoe werkt het dan precies? “Jouw surplus aan elektriciteit gaat naar één of meer batterijen in de wijk, van waaruit anderen het kunnen betrekken. Op die manier testen we een mogelijke invulling van een decentrale marktplaats voor energie”, aldus Van Diemen.
Extra optie
De pilot voorziet in een extra optie voor huishoudens die duurzame energie opwekken. Momenteel kunnen ze overtollige energie terug leveren aan het net of opslaan in een thuisbatterij. In dit project kan echter ook aan een lokale wijkbatterij geleverd worden, waarmee je indirect levert aan een ander huishouden in de straat. Het verrekening-systeem dat hiermee gepaard gaat, is gebaseerd op dynamische tarieven.
Dit levert de verkoper een extra zakcentje op, terwijl de koper juist geld bespaard. Ook voor de netbeheerder is het voordelig, aangezien deze het overschot niet over lange afstand hoeft te transporteren; het overschot blijft immers in de wijk.