Het onderzoeksproject Double Dynamic Lighting (DDL) stelt richtlijnen op voor comfortabele verlichting van werkplekken op basis van een combinatie van direct en diffuus dynamisch daglicht en kunstlicht. De nieuwe aanpak van Double Dynamic Lighting (DDL) zorgt voor een positief effect op sfeerbeleving, visueel comfort en productiviteit. De resultaten maken duidelijk wat de mogelijkheden zijn om aan te sluiten op de natuurlijke lichtbehoefte van gebouwgebruikers door het gebruik van nieuwe sensor- en verlichtingstechnologieën. Het projectteam stelde een aantal lichtscènes voor op basis van het natuurlijke verloop van het daglicht en de bestaande luchtcondities. Door te onderzoeken wat de effecten zijn van een responsieve verlichtingstechnologie die reageert op, en aanvullend is op de instroom van daglicht, kunnen we mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden en in de toekomst verlichtingsoplossingen ontwerpen vanuit een meer holistische benadering.
Welzijn
Het project onderzoekt de ruimtelijke omstandigheden in een dynamische verlichtingsomgeving en hun invloed op het welzijn van gebruikers. Praktische ontwerprichtlijnen worden ontwikkeld, getest en toegepast in een reeks onderzoeken. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in bestaande werkomgevingen met dynamisch licht, in verlichtingslaboratoria aan de Universiteit van Aalborg en in interactieve, 3D-computermodellen.
De resultaten van dit veldonderzoek tonen aan dat het mogelijk is om dynamische lichtinstellingen te bepalen die afgestemd zijn op het verloop van daglicht, met een combinatie van directe en diffuse verlichting. Het is bewezen dat DDL een positieve invloed heeft op sfeerbeleving, visueel comfort en productiviteit in vergelijking met statische verlichting. In het algemeen werd bevestigd dat de combinatie van gerichte taakverlichting en diffuus omgevingslicht in reactie op luchttypes en gemeten daglichtniveaus in de werkruimte de voorkeur had boven standaard statische diffuse verlichting.
Visueel comfort
Een analyse van de reacties van geïnterviewden laat een groot verschil zien tussen waargenomen visueel comfort in dynamische en in statische verlichtingsperiodes. Dit geeft aan dat het werken met lichtzones en met directe en diffuse verlichting en ongelijke lichtverdeling een hoog visueel comfort mogelijk maakt.
Prof. Ellen Kathrine Hansen, hoofd Lichtontwerp bij de afdeling Architectuur, Design & Media Technologie, zegt het volgende over de studie: “Het doel van de studie is om een innovatieve mix van methoden toe te passen om een holistische benadering van lichtplanning te creëren, die dan als kwaliteitskeurmerk in de verlichtingsindustrie kan fungeren. Een combinatie van biologische, esthetische en functionele aspecten vormt de basis voor het ontwerpproces.”
De branchepartners leveren een bijdrage met hun praktische kennis over lichttoepassingen en werken nauw samen met de universiteit.