‘Nieuw energielabel schiet doel voorbij’

Hub Redactie
Hub Redactie
11 augustus 2015
2 min

Sinds begin dit jaar zijn huiseigenaren verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te overhandigen. Het energielabel geeft aan hoeveel energiekosten er jaarlijks zijn. Hoe hoger het label, hoe lager de energierekening. Hoewel dit voor veel consumenten aantrekkelijk in de oren moet klinken, zijn er maar weinig die vrijwillig kiezen voor energiebesparende maatregelen. De verplichting om bij verkoop of verhuur een definitief energielabel te moeten overhandigen en de angst voor een boete bij het ontbreken ervan, lijkt de belangrijkste reden voor een aanvraag.

Dat blijkt uit een ledenenquête van brancheorganisatie VBO Makelaar. Volgens 90 procent van de VBO-makelaars laten potentiële kopers het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing. Het energielabel leidt volgens 79 procent van de ondervraagde VBO-makelaars niet tot meer investeringen in of vragen over energiebesparende maatregelen.

Aanvraagprocedure onduidelijk

Waar wél veel vragen over zijn, is de aanvraagprocedure. Bijna 50 procent van de makelaars geeft aan dat de aanvraagprocedure van een definitief energielabel voor consumenten vaak nog onduidelijk is.

Europese Commissie kritisch

De makelaars van VBO zijn niet de enigen die kritisch zijn over het nieuwe energielabel. De Europese Commissie tikte de Nederlandse regering al eerder op de vingers. Zo zou het label niet aansluiten op de Europese eisen. Volgens experts gaat het mis bij de opname van de energieprestatie. Woningeigenaren hoeven hiervoor geen beroep (meer) te doen op een onafhankelijk expert, maar stellen met behulp van een internetapplicatie zelf het energielabel van hun woning samen. Deze nieuwe werkwijze word door energiedeskundigen ook wel gekscherend weggezet als `doe-het-zelf-label` of `natte vinger`-label.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen