Vaak wordt er vanuit gegaan dat je met zonnepanelen of een thuisbatterij wel goed zit mocht er onverhoopt een stroomonderbreking optreden. Helaas schakelen ze automatisch uit zodra de netstroom wegvalt en zit een compleet pand alsnog zonder stroom. Een flinke tegenvaller, vooral ook omdat de overheid het belang van zelfredzaamheid tijdens calamiteiten benadrukt. Behalve zoiets als een noodpakket is het dan wel zo prettig als de stroomvoorziening blijft werken. Wat nu?
Waarom schakelen de omvormers van zowel zonnepanelen als thuisaccu’s zichtzelf uit bij een stroomstoring? Allereerst omdat het essentieel is dat monteurs die de storing oplossen er zeker van moeten zijn dat het elektriciteitsnet ook echt spanningsloos is. Zonnepanelen of een thuisbatterij mogen dan vooral geen stroom terugleveren, dat is levensgevaarlijk.
Ook is het voor de eigen veiligheid. Want stel dat het probleem niet in het stroomnet maar ergens in huis zit. Denk aan kortsluiting of overbelasting, dan komt een installatieautomaat of aardlekschakelaar natuurlijk niet voor niets in actie. Ook dan mag een zonnepaneel of thuisaccu de boel niet alsnog onder stroom zetten.
Back-upvoorziening van een thuisbatterij
Zonnepanelen en thuisbatterijen zijn dus vooral bedoeld voor direct of uitgesteld verbruik in alledaagse situaties. Valt het stroomnet uit, dan heb je evenveel pech als iedereen. Het is zeker een goed idee om dit expliciet te benoemen bij de gesprekken die je als installateur hebt met (potentiële) klanten.
Gelukkig bestaat er een oplossing waarmee jouw klant alsnog een tijdje zelfvoorzienend kan zijn, en dat is door te kiezen voor een omvormer die van een zogeheten back-up of off-grid aansluiting is voorzien. Sommige omvormers zijn ook op een later moment uit te breiden met zo’n noodstroomvoorziening, dus dan is de mogelijkheid in ieder geval aanwezig.
Heeft iemand zonnepanelen, een thuisbatterij, of beide in huis, dan kun je dankzij de juiste omvormer en een aangepaste installatie tijdens stroomuitval tenminste je eigen zonnestroom blijven gebruiken of in de batterij opslaan voor later gebruik. Hierbij koppelt de huisinstallatie zichzelf automatisch af van het elektriciteitsnet, zodat een soort eiland ontstaat (off grid). Zodra het elektriciteitsnet weer op gang komt, wordt deze back-upfaciliteit automatisch weer uitgeschakeld.
Thuisbatterijen automatisch losgekoppeld
Voor deze oplossing is wel een complexere installatie nodig. Bij een calamiteit moet het stroomnet immers automatisch worden losgekoppeld van het thuisnetwerk. Waarna afhankelijk van de gekozen oplossing alle groepen of alleen een aantal specifieke groepen gebruik kunnen maken van de eigen stroomvoorziening (zonnepanelen en/of thuisaccu). Er moet dus het nodige worden gedaan in de groepenkast.
Gaat het om een beperkt aantal groepen, dan is het belangrijk dat goed in kaart wordt gebracht welke apparatuur op welke groepen zit aangesloten. Immers, je klant moet er zeker van kunnen zijn dat alle essentiële apparatuur blijft doordraaien en dus op precies de juiste groepen zit aangesloten die met de back-upvoorziening zijn gekoppeld.
Thuisbatterij met stekker
Bij een zogeheten thuisbatterij met stekker gaat dit overigens op een andere, veel eenvoudigere manier. Ze beschikken vaak over één of enkele stopcontacten en een aantal usb-poorten, waarop in geval van nood een paar apparaten kunnen worden aangesloten. Een kleinschalige oplossing dus waarbij handmatig ingrijpen nodig is. Dit type thuisaccu is vaak ook bedoeld voor mobiel gebruik.
Het vermogen van zonnepanelen en thuisbatterijen
Tot slot is het zaak om het vermogen van zonnepanelen en/of thuisbatterij in de gaten te houden. Je klant vooraf laten nadenken over wat wel en niet tegelijk kan of moet aanstaan is wel zo slim. Ook de opslagcapaciteit van de thuisaccu is van belang. Je klant moet zich er immers een tijdje mee zien te redden zodra de zon uit beeld is.
Eenmaal geïnstalleerd is het te hopen dat de zon uitbundig schijnt en de thuisaccu zich goed kan vullen, mocht zich daadwerkelijk een calamiteit aandienen.