Hoe gaat dit precies in zijn werk? Wise op haar website: `De fysieke stroom wordt voor de laagste prijs gekocht bij grijze leveranciers E.ON en Delta en gecombineerd met spotgoedkope groencertificaten (Garanties van Oorsprong, GvO`s), afkomstig uit Noord-Europese waterkracht. Op deze manier ontstaat groene stroom die aan de wettelijke eisen voldoet. Er gaat echter geen enkele prikkel van uit voor een transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland.`
300.000 huishoudens
De Rijksoverheid verbruikt ongeveer 1 terawattuur aan elektriciteit op jaarbasis. Het gaat hier om de ministeries in Den Haag en ongeveer 2.000 andere overheidsgebouwen. Dit jaarverbruik staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 300.000 Nederlandse huishoudens.
Wise stelt dat de overheid slechts 2,3 miljoen euro extra hoeft te investeren om stroom af te nemen van Nederlandse windmolens. Uit het rapport van Wise, dat op 1 februari verscheen, blijkt echter dat de overheid niet van plan is haar inkoopbeleid aan te passen. Het probleem is daarnaast dat er momenteel te weinig aanbod van groene stroom is in ons land.
Te weinig groene stroom
Vorige week kwam naar voren dat er in Nederland te weinig groene stroom wordt opgewekt om te voldoen aan de vraag. Nederlandse energiebedrijven worden daarom geforceerd om groene energie te importeren uit landen als Frankrijk, Noorwegen en Zweden.
Peer de Rijk, directeur van WISE, stelt dat de Nederlandse overheid met relatief weinig geld een enorme prikkel kan geven aan de productie van duurzame energie in eigen land: “De Rijksoverheid kan afspraken maken met een leverancier om, met langjarige afname door de Rijksoverheid als garantie, nieuwe productiecapaciteit neer te zetten. Andere grote partijen hebben dat al gedaan: de NS (een even grote verbruiker als de Rijksoverheid) laat nieuwe windparken aanleggen en ook Google laat molens neerzetten voor haar datacenters bij de Eemshaven.”