Een windmolen zonder wieken, het kan doorgebruikmaking van het venturi-principe. Bij deze stromingen ontstaat een verhoogde snelheid in een vernauwde diameter van een buis. Omdat echter bij windturbines geen sprake is van een buisstroming maar van een vrije stroming, staan sommigen kritisch tegenover de technologie. Want zo stellen de criticasters, lucht kiest nu eenmaal de weg van de minste weerstand. Des te nauwer de buis die de venturi moet opwekken, des te groter die luchtweerstand. Dus zal de meeste wind niet ín de windtunnel gaan, maar er langs.
Eigen beheer
Een grote trechter op een Rotterdams dak moet straks de wind door een horizontaal systeem van buizen stuwen. Buiten zullen geen draaiende of bewegende delen te zien of te horen zijn. De drie kleine draaiende turbines staan binnen, uit het zicht. Buiten is alleen een bouwsel of buizenstelsel zichtbaar dat alle mogelijke vormen kan hebben. Alle scepsis ten spijt, heeft Huibert Uittenbogaard van NedPower SWH die als licentiehouder de Invelox-windturbine in eigen beheer gaat bouwen, een groot vertrouwen in de techniek. “Sterker nog, naast onze eerste Invelox-installatie die op het dak zal komen, gaan we er ook nog een op de grond bouwen.”
Geen trackrecords
In het tweede kwartaal zal de bouw van de dakinstallatie van start gaan. Nedpower SWH bouwt de eerste en mogelijk ook de tweede turbine voor eigen rekening en risico omdat er geen trackrecords zijn om potentiële investeerders te overtuigen van de technologie. Het bewijs dat een venturi-principe ook bij windturbines werkt, moet door deze installaties worden geleverd.
Geen bewegende onderdelen
Een voordeel is dat de turbine niet boven op een mast is bevestigd, maar gemakkelijk toegankelijk is. Dat maakt het onderhoud er een stuk eenvoudiger op. Verder is gunstig dat er behalve de turbine geen bewegende onderdelen zijn en de Invelox-installatie al bij lage snelheden werkt. Bij windsnelheden van minder dan 2 km/h staan gewone windmolens stil.
Tot nu toe is er alleen een Invelox van 5 kW in werking op een eiland in de Stille Oceaan, vlakbij Detroit in de Verenigde Staten is nog een 200 kW Invelox in aanbouw. De tweede installatie die later dit jaar wordt gebouwd zal 1 of 2,5 MW worden, zo is nu de planning. Beduidend groter dus dan de eerste dakinstallatie en wat vermogen betreft vergelijkbaar met een gewone windturbine, maar met naar verwachting een dubbele elektriciteitsproductie. “De keuze een tussen 1 of 2,5 MW-turbine hangt nog af van de locatie waar we deze eerste grondinstallatie gaan bouwen.”