De afspraak dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie neststenen voor beschermde diersoorten zoals vogels en vleermuizen verplicht zouden worden, werd eind vorige week door minister Keijzer (VRO) van tafel geveegd. Volgens de bewindsvrouw is deze regelgeving overbodig. “Een onvoorstelbaar besluit dat tegen alle plannen ingaat om de stad juist leefbaarder te maken voor soorten die zwaar onder druk staan”, stelt Noï Boesten van IVN Natuureducatie. Hij hoopt nu dat provincies en gemeenten samen met bouwend Nederland toch doorgaan met deze belangrijke maatregelen. Ook Vogelbescherming Nederland spreekt van een ‘flinke tegenvaller’.
“Natuur vormt de basis voor een gezonde leefomgeving”, zegt Boesten. “Natuurrijke buurten zijn beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Bewoners van groene wijken voelen zich gezonder. Ze ervaren minder stress dan in een grijze buurt, hebben meer sociale contacten en bewegen meer. Niet voor niets werkt IVN al jaren samen met Jantje Beton en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) om grauwe stadsbuurten om te toveren tot zogenoemde ‘Gezonde Buurten’.”
Huismussen
Minister Mona Keijzer besloot dat de regelgeving voor het realiseren van verblijfplaatsen voor beschermde diersoorten overbodig is. Terwijl op verzoek van bouwend Nederland en verschillende natuurorganisaties samen met ambtenaren jarenlang aan dit initiatief is gewerkt. Met een reden: soorten die afhankelijk zijn van de stad hebben het moeilijk. Niet voor niets is de spreekwoordelijke ‘stadsvogel’, de huismus, op de Rode Lijst beland. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het aantal huismussen in Nederland met maar liefst zestig procent afgenomen. Ook andere vogelsoorten verdwijnen uit de stad, omdat er steeds minder plekken zijn waar ze kunnen schuilen, voedsel vinden en een nest kunnen bouwen, mede omdat het in onze geïsoleerde huizen lastig is een nest te bouwen.
“Economisch gezien is de aanleg van groene woonwijken ook een must”, meent Boesten. “Huizen in natuurrijke buurten zijn meer waard en bewoners leven er gezonder, wat weer kosten op gezondheidszorg bespaart. Hopelijk realiseren provincies, gemeenten en aannemers zich dat het belangrijk is om door te gaan met natuurinclusief bouwen.”
Strijdbaar
Ondanks deze flinke tegenvaller is Vogelbescherming strijdbaar. Timo Roeke, senior Natuurbeschermer bij Vogelbescherming: “Vogels zijn een belangrijke indicator voor hoe het met de natuur gaat. Een groene, gezonde leefomgeving is goed voor de biodiversiteit, leefbaarheid en het klimaat, en dus ook voor de mens. Dit besluit is een teleurstelling, maar we verwachten dat het een tussenstop is. De afgelopen jaren hebben we met natuurinclusief bouwen juist enorm grote stappen gezet. Deze beweging is niet te stoppen.” Vogelbescherming roept provincies en gemeenten dan ook op om op te komen voor een natuurrijke en gezonde leefomgeving van hun bewoners.