Op de BouwBeurs 2025 is biobased bouwen een belangrijk onderdeel. Zeker omdat de overheid de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) presenteerde. Er staat in wat er gedaan moet worden om een zelfstandige, natuur-inclusieve biobased (land)bouweconomie vorm te geven.
Sinds de aankondiging van de NABB in november 2023 staat biobased bouwen echt op de agenda. De stikstofperikelen zijn en blijven voorlopig actueel en biobased bouwen vermindert de uitstoot. Vandaar dat de overheid 200 miljoen euro voor het plan uittrekt. Het streven is om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te bouwen. Daarvoor is het nodig om snel ketens van boeren (carbon-farmers), verwerkers en bouwers tot stand te brengen, en/of op te schalen.
Van plant tot pand dus, en van boerenland tot bouwmateriaal. Gewassen die als grondstof fungeren voor biobased bouwmaterialen zijn onder andere vlas, bamboe, hennep, (berm)gras, lisdodde, miscanthus. Ook reststromen uit de tuin- en de akkerbouw zijn bruikbaar, bijvoorbeeld stengels van paprikaplanten. Nu verwerkt men dergelijke reststromen vaak tot compost, maar ze worden ook wel verbrand. Terwijl ze prima als grondstof voor duurzame bouwmaterialen kunnen dienen. Bovendien leggen ze op die manier CO₂ vast.
Kenniscentrum
Bij het NABB hoort het kennisplatform (NKBB) bij dat als informatiebron, vraagbaak en aanjager van biobased bouwen dient. Het NKBB is in het leven geroepen om de kloof tussen theorie en praktijk te dichten en zo de transitie naar biobased bouwen te vergemakkelijken. Het NKBB verzorgt inspiratiesessies, workshops en trainingen. Ook een kennisbank is onderdeel van het NKBB. Er is een overzicht van bouwprojecten waar biobased materialen zijn gebruikt, van Usquert tot Terneuzen, en van Overdinkel tot Bloemendaal. Er is precies te zien welk materiaal is gebruikt voor welke toepassing.
Het onderdeel kennisbank is zeer uitgebreid. Er zijn leeslijsten, en factsheets over gewassen, en woningconcepten, en info over de kosten, en adviezen voor gemeenten bij biobased uitvragen. En nog veel meer. De informatie helpt zowel gemeenten als corporaties, projectontwikkelaars en (concept)bouwers aan werkelijk alle informatie die maar nodig is om met biobased bouwen aan de slag te gaan.
Nauwe samenwerking
De Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) is een plan dat door heel veel partijen samen moet worden uitgevoerd en om een nauwe samenwerking vraagt. Vanuit Den Haag zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) erbij betrokken. De uitvoering ligt voor een belangrijk deel in handen van Building Balance, de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak.
De uitvoering van dit plan bestaat uit zes punten. Dat zijn 1: biobased ketens opzetten en opschalen, 2: de vraag naar biobased bij bouwers en opdrachtgevers stimuleren, 3: boeren (carbon farmers) en verwerkers ondersteunen, 4: testen en certificeren, 5: kennis delen en educatie verzorgen, 6: onderzoek doen en innoveren. Al deze punten zijn onderverdeeld in kleine stappen. Aan de NABB is een planning gekoppeld; het is de bedoeling dat het hele programma in 2030 is uitgevoerd.
Biobased op Jaarbeurs 2025
Op de BouwBeurs 2025 (Jaarbeurs, 3 t/m 7 februari), de eerste sinds de aankondiging van de NABB, is veel aandacht voor biobased bouwen. De beurs bezoeken? Kijk op www.bouwbeurs.nl en registreer je snel!