Minister pakt gespoten purschuim aan met nieuwe subsidievoorwaarden

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
03 september 2024
2 min

Minister Mona Keijzer wil onveilige varianten van gespoten purschuim uitbannen met nieuwe voorwaarden in subsidies. Op die manier wil ze de gezondheidsrisico’s van het isolatiemateriaal verminderen.

Alle soorten pur moeten binnenkort voldoen aan maximale grenswaarden, willen ze nog in aanmerking komen voor subsidie in het kader van het verduurzamen van woningen. Hiervoor kondigt Keijzer extra regels aan in het Besluit Bouwwerk Leefomgeving (BBL). In het vierde kwartaal van dit jaar worden deze regels online ter inspraak aangeboden.

Gezondheidsrisico’s

Een rapport van RoyalHaskoningDHV over de werkpraktijk gespoten PUR-isolatie maakte in 2022 duidelijk dat het isoleren met gespoten purschuim gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor werknemers en bewoners. De verwerkers van het materiaal zijn lang niet altijd goed beschermd en het spuiten gebeurt bijvoorbeeld regelmatig in natte kelders, waardoor de kans bestaat dat het chemische proces niet helemaal goed verloopt. Sowieso wordt vaak helemaal niet gekeken of een huis wel geschikt is voor gespoten purschuim. Ook blijven de bewoners tijdens de werkzaamheden vaak gewoon in huis, terwijl dat volgens het Bouwbesluit verboden is.

Juiste manier van aanbrengen

Overigens zijn er volgens de industrie weinig gevaren als het materiaal goed wordt aangebracht. Ook het ministerie stelt nu opnieuw dat purschuim bij correcte uitvoering niet tot gezondheidsschade leidt. Er wordt in de nieuwe regels dan ook vooral ingezet op de juiste manier van aanbrengen van het materiaal, naast het stimuleren van purschuim dat helemaal geen gevaarlijke stoffen bevat. 

Van twee kanten kritiek

Dat leidt weer tot kritiek vanuit de Stichting Purslachtoffers, die een algeheel verbod wil. Alle toegepaste producten kunnen gewoon blijven worden gebruikt en dus leidt het volgens de stichting niet tot verbetering. Vanuit de industrie wordt juist gesteld dat de regels die worden toegevoegd al gelden voor gecertificeerde bedrijven. Voorschriften voor arbeidsomstandigheden horen volgens hen niet de BBL thuis en zijn door gemeenten ook niet te handhaven. Zij zouden graag zien dat certificering verplicht werd.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen