Met een airco er warmpjes bij zitten

Hub Redactie
Hub Redactie
21 september 2022
2 min

We spreken Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek. Een `goeie gast` die het altijd al heel druk heeft, maar gisteren, na zijn optreden in het Radio 1 Journaal, een continu rinkelende telefoon heeft. In het radioverslag wordt Martijn gevolgd bij het installeren van een airconditioningunit. Niet om mee te koelen, maar juist om mee te verwarmen. Hij legt uit dat het weliswaar om verwarming van één ruimte gaat – bijvoorbeeld de huiskamer – maar dat daar gigantische besparingen mee te behalen zijn. En het mooie is dat het snel geleverd en relatief snel geïnstalleerd kan zijn.

Hoe werkt dat

Een CV-installatie zal altijd een heel systeem verwarmen. Ook al zet je in alle ruimtes waar je niet bent de radiatoren uit. Het warme water wordt rondgepompt door je hele huis en warmte gaat onderweg verloren. Niet echt een duurzame oplossing, maar interessant toen de gasprijzen laag waren. De verwachting is dat veel huishoudens ervoor zullen kiezen om alleen in essentiële ruimtes de verwarming aan te hebben, om zoveel mogelijk energiekosten te besparen.

“Wat veel mensen vergeten is dat een airco niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen”, zegt Verspeek. Een elektrische airconditioningunit gebruikt geen gas, maar een klein beetje elektriciteit en is daardoor kostentechnisch een heel stuk interessanter dan een gasoplossing. Daarbij is het zo dat de airco in één ruimte hangt, daar de temperatuur meet en zoveel warme lucht blaast als nodig is om een behaaglijke temperatuur in die ruimte te hebben. Verspeek: “Doordat je maar één ruimte verwarmt, en een airco werkt met warmtepomptechniek, kan tot wel 50% op de kosten worden bespaard. In een aantal gevallen zelfs meer. Uiteraard gaan de elektriciteitskosten omhoog, maar dat staat niet in verhouding tot de besparing op de gaskosten. In sommige gevallen is de investering van ongeveer € 4.000,- (voor de unit, incl. montage) binnen een winter terug te verdienen.”

Heel jammer

“Eigenlijk gek”, vervolgt Verspeek, “dat deze zeer duurzame, praktische en vooral leverbare oplossing niet valt onder enige subsidieregeling van de overheid of gemeente. Bij een (hybride) warmtepomp, isolatie en glas krijg je tegenwoordig een flinke ondersteuning. En links- of rechtsom vraagt ook deze oplossing een behoorlijke investering. Dus een regeling die dit ondersteunt, zou de mensen enorm kunnen helpen.”

 
Geïnteresseerd in het item op Radio 1, klik dan hier. Na 1:43:01 minuten start het item.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen